Kålrotslåda
En klassiker på det finska julbordet
Ca 6 mindre portioner eller 4 större portioner
Tid: ca 2 timmar
Ugnstemperatur 175 grader

600 g kålrot
2 1/2 dl vatten från kokspadet
ca 2 1/2 dl grädde
3 msk sirap
1 ägg
1/4 msk malen ingefära
salt
vitpeppar
lökpulver
malen muskot
ca 1/2 dl ströbröd

Topping
ströbröd
några smörklickar

Skala och skär kålroten i bitar. Koka kålrotsbitarna i lättsaltat vatten till de är mjuka.
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa kålroten med vatten från kokspadet med en stavmixer. Blanda ner grädde, sirap och ägg. Tillsätt ingefära och smaka av med salt, vitpeppar, lökpulver och muskot. Lägg kålrotslådan i en ugnssäker form och toppa med ströbröd och några smörklickar. Ställ in i ugnen i ca 1 timme och 30 minuter.

css.php