Köttfärspaj med ajvar
Den här pajen blev en succé hemma hos oss. Efter att vi smakat denna kände vi att det här är favoritpajen hittills vi gjort! Det är något med kombinationen färs och ajvar som gör den så himla god! Vill du testa en grymt god köttfärspaj är det denna du ska laga!

Skriv ut

Köttfärspaj med ajvar

En galet god köttfärspaj med ajvar. Vi lovar denna är riktigt god!
Måltid Huvudrätt, matpaj
Kök matjapj
Keyword enkel köttfärspaj, köttfärs och ajvar, köttfärspaj, köttfärspaj med ajvar, matjap med köttfärs, matpaj, paj med köttfärs
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 timme 30 minuter
Portioner 6 bitar
Författare Elina & Micke Mat

Ingredienser

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 500 g nötfärs
  • smör till stekning
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl ajvar gärna stark, mild går också bra
  • 1 msk kalvfond
  • 1-2 dl vatten
  • 10-12 st små tomater
  • valfri mängd riven lagrad ost

Till servering

  • färsk basilika

Instruktioner

Pajdeg

  • Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassitent för att göra pajskalet
  • Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel och ställ in den i kylen minst 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.

Fyllning

  • Skala lök och vitlök och hacka.
  • Hetta upp en panna med smör och bryn på färsen.
  • När färsen fått färg lägg i lök och vitlök och stek tills all vätska i pannan försvunnit.
  • Gör en grop i mitten av pannan. Lägg tomatpuré i gropen och fräs i 1 minut innan tomatpurén blandas tillsammans med färsen. Tillsätt salt och peppar.
  • Tillsätt ajvar och kalvfond, blanda ihop. Tillsätt vatten 1 dl i taget. Såsen ska vara fast och inte rinnig. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
  • Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  • Dela på småtomaterna och placera med snittsidan uppåt i pajen.
  • Strö över ost.
  • Grädda pajen på 200 grader i ca 25-30 minuter.
  • Ta ut pajen och låt den sätta sig i ca 10-15 minuter.
  • Toppa pajen med färsk basilika och servera.
css.php