Kycklingspett med oregano, vitlök och citron
Kycklingspett är vår absoluta favorit att lägga på grillen. Det blir så gott men så smidigt att variera smakerna med olika marinader. De här kycklingspetten är smaksatta med oregano, vitlök och citron. Som blir så goda.
Vad ska man tänka på när man grillar kycklingspett?
När man ska grilla kycklingspett är det bra att vara uppmärksam på ett par grejer för att resultatet ska bli saftigt och gott.
- Marinering: Marinera kycklingen i förväg så hinner kycklingen absorbera smakerna och bli mörare. Marinera gärna i minst 2 timmar men gärna mer. Den här marinaden innehåller syra från citronsaften. Syra fungerar som en bra mörning och mörar och mjukar upp kycklingen. Det man ska tänka på är att inte marinera för länge. Marinerar man något med hög syra halt för länge kommer det resultera i att kycklingen blir för mör och går sönder lätt. Därav rekommenderar vi att marinera dessa spett i ca 2-4 timmar.
- Jämna bitar: Skär kycklingen i jämnstora bitar för att säkerställa jämn tillagningstid. Ojämna bitar leder till att vissa bitar blir torra medan andra fortfarande är råa.
- Förvärm grillen: Förvärm grillen ordentligt innan du lägger på kycklingspetten. Detta hjälper till att försegla safterna och ger en finare yta.
- Kontrollera temperaturen: Se till att kycklingspetten blir helt genomstekta. Enklaste metoden att kontrollera detta är med en termometer. Kycklingspett gjord på kycklingfilé är klara när innertemperaturen är 72 grader.
- Låt kycklingspetten vila: Efter grillningen låt spetten vila i några minuter. Detta förseglar safterna i köttet och ger en saftiga och smakrika kycklingspett.


Kycklingspett med oregano, vitlök och citron
God härliga kycklingspett.
Servings 4 spett
Ingredienser
- 4 st kycklingfilér
- 3 st vitlöksklyftor
- ½ dl neturalolja eller olivolja
- 2 msk torkad oregano
- 1 st citron
- salt
- svartpeppar
- eventuellt chiliflakes
Instruktioner
- Skär kycklingen i jämnstora bitar.
- Skala och finhacka vitlöken.
- I en bunke blanda samman olja, vitlök, oregano, saft från citronen, salt, svartpeppar och eventuellt chiliflakes.
- Tillsätt kycklingbitarna i marinaden. Blanda samman.
- Låt kycklingen marineras i minst 2-4 timmar i kylen.
- Trä kycklingen på spett och grilla spetten över direkt värme tills de är helt genomstekta.
Här kommer tips på flera goda recept på grillad kyckling:
Ingefärsmarinaerad kyckling
Kycklingspett med vitlök och citron
Gochujang- och honungsmarinerade kycklingspett
Senaste kommentarer