Laxpudding – klassisk husmanskost
Laxpudding är en av de där tidlösa rätterna som symboliserar svensk husmanskost. Det är en rätt som många av oss kanske inte riktigt uppskattade som barn, men som vi med åren har lärt oss att älska. Den krämiga kombinationen av lax, potatis och en len äggstanning skapar en maträtt som är både mättande och full av god smak.
Vilken lax ska man välja?
Valet av lax kan du variera. I detta recept använder vi gravad lax, vilket ger en mild och balanserad smak. Men det är också utmärkt att använda varmrökt eller kallrökt lax för en lite kraftigare smakupplevelse. Om du föredrar en rökigare ton, rekommenderar vi att du provar vår variant med varmrökt lax – receptet hittar du här.
Ska potatisen vara förkokt?
För bästa resultat rekommenderar vi att använda förkokt fastpotatis. Förkokt potatis ger laxpuddingen en härlig konsistens, samtidigt som tillagningen blir jämn. Om rå potatis används behöver rätten gräddas längre, vilket riskerar att laxen blir överkokt och torr. Ett tips är att koka potatisen dagen innan och låta den svalna helt innan du skivar den.
Andra saker som är värt att tänka på när du gör laxpudding
- Äggstanningens hemlighet: En riktigt god laxpudding handlar mycket om att få till en bra äggstanning. Använd gärna en kombination av mjölk och grädde för en fylligare smak och mjukare konsistens. Förhållandet mellan ägg och vätska är viktigt – ett tips är att använda lika mycket vätska i dl som ägg. T.ex. använder du 4 ägg ta då 4 dl vätska.
- Ugnstiden: Håll ett öga på ugnstiden. Laxpuddingen ska gräddas tills äggstanningen har stelnat och ytan fått en gyllenbrun färg. För att undvika att laxen blir torr kan du täcka formen med aluminiumfolie de första 20 minuterna och sedan ta bort folien för att få en fin färg.
- Serveringsförslag: Laxpudding serveras traditionellt med skirat smör och ärtor, men det är också gott med en fräsch grönsallad vid sidan om. Och glöm inte att erbjuda en klick citronklyfta till, vilket lyfter smakerna ytterligare.
Laxpudding på gravlax
Ingredienser
- 350 g gravad lax
- 1 kg fast potatis
- 1 st gul lök
- 1 st purjolök
- smör till stekning
- 1 st kruka dill
Äggstanning
- 4 st ägg
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- ½ kruka gräslök, finhackad
- salt
- vitpeppar eller svartpeppar
Till servering
- skirat smör, valfri mängd
- citronklyftor
- dillkvistar
- gröna ärtor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 grader för varmluft eller 200 grader över och undervärme.
- Koka potatisen tills den är mjuk. Låt ånga av.
- Skala och skiva lök.
- Ansa och strimla purjolök.
- Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i lök och purjolök. Låt steka tills löken mjuknat och fått lätt färg.
- Lägg alla ingredienser till äggstanningen i en bunke och vispa ihop.
- Skiva potatisen i ca ½ cm tjocka skivor.
- Ta fram en ugnsform. Smörj in hela formen med ett lager av smör.
- Fördela ett lager potatis i botten av en ugnsform.
- Fördela ut löken över potatisen och lägg på laxen.
- Fördela dill över formen.
- Täck med ytterligare ett lager potatis.
- Häll äggstanningen över potatisen och tryck till lätt med baksidan av en sked eller med hjälp av stekspade för att få en mer kompakt laxpudding.
- Ställ formen mitt i ugnen i ca 45 minuter.
- Låt stå en stund efter ugnen för att puddingen skall sätta sig.
- Servera laxpuddingen med skirat smör, dillkvistar, citron och eventuellt gröna ärtor.
Skirat smör
- Lägg smöret i en kastrull.
- Ställ kastrullen över spisen med låg värme. (Använder 3:ans funktion av en 9 gradig induktionsplatta)
- Låt smöret smälta utan att du rör i smöret eller i kastrullen.
- När smöret smält, häll försiktigt det klara smöret i en annan kastrull eller tillbringare och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.
Senaste kommentarer