Linsbiffar med morot och fetaost
Goda linsbiffar med morot och fetaost som rullas i pankoströbröd innan stekning. Pankoströbrödet bidrar till en härlig krispighet och textur till biffarna. Biffarna blir krispiga på utsidan men mjuka inuti.
Hur får man biffarna att hålla ihop?
När man gör vegetariska biffar kan det ibland upplevas att de är svåra att få hålla ihop. Hur vi gör för att de ska hålla ihop är att forma biffarna till bollar först och sen när man steker pressar man till lagom tjocka biffar med stekspaden.
Man ska inte heller överkoka linserna. Överkokta linser blir grötigt och kladdigt. Vilket leder till en svårarbetad smet som är svår att forma och få den att hålla ihop. Många linsförpackningar rekommenderar att man kokar ca 5-10 minuter. Vi brukar inte koka 10 minuter för då blir linserna alldeles för grötiga. Vi kokar linserna i ca 6-7 minuter.
I vårt recept skriver vi 1-2 msk maizena. Maizena används för att binda ihop biffarna och drar åt sig vätskan. Det är även viktigt att de kokta linserna får rinna av ordentligt efter kokning. Är det för mycket vätska kvar kommer blir det svårare att få till en bra smet. För mycket vätska i smeten ger en lös smet. Så se till att linserna får rinna av ordentligt i en sil. Man kan även trycka lite lätt på linserna med en sked för att pressa ut vattnet.
När biffarna ska stekas är det bra att steka med mycket olja. Den varma oljan friterar och bidrar till frasig yta. Den frasiga ytan i sig gör så att biffarna håller ihop och blir enklare att vända. Så viktigt att stekpannan och oljan är tillräckligt varm när man ska börja steka.
Längre ner i detta inlägg har vi även bifogat med video när vi gjorde de här biffarna som en TikTok video. I videon kan man se de olika momenten i tillagningen. Vi har även bifogat med steg för steg bilder i receptet som visar på hur vår smet ser ut.
Linsbiffar med morot och fetaost
Ingredients
- 2 dl röda linser
- 2 st morötter
- 1 st ägg
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk lökpulver
- salt
- svartpeppar
- 1-2 msk maizena
- 150 g fetaost
- ca 3 dl pankoströbröd
- neutral olja till stekning
Instructions
- Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet och låt linserna rinna av ordentligt. Koka inte linserna för länge. Notis: Överkokta linser kommer leda till en svårarbetad smet som är svår att forma och få att hålla ihop. Överkokta linser får en grötig och kladdig konsistens. Många linsförpackningar rekommenderar en koktid mellan 5-10 minuter. Vi kokar våra linser ungefär 6-7 minuter.
- Skala och grovriv morötterna.
- Lägg linserna och morötterna i en matberedare. Kör ca 2 pulseringar. Smeten ska inte bli slät utan det ska vara en grynig massa.
- Tillsätt ägg och kryddor och blanda ihop med en slickepot/sked.
- Tillsätt maizena och blanda med slickepott/sked.
- Smula ner fetaosten och vänd ihop smeten.
- Forma smeten till 8 st bollar och rulla bollarna i pankoströböd.Smeten ska formas till bollar och inte biffar.
- Hett upp en stekpanna rikligt med olja. Placera ut 3-4 bollar i pannan och ta en stekspade och tryck ut bollarna till ca 1 cm tjocka biffar.
- Vänd biffarna efter ca 3 minuter och stek ytterligare 3 minuter. Återupprepa tills alla biffar är stekta.
- Servera med t.ex. rostad potatis, ris eller bulgur, sallad och en vitlökssås.
Väldigt gott, men blev rena katastrofen:-) Det blev som att steka gröt.
Tack för din kommentar. Vi har lagat biffarna igen och lagt bilder som steg för steg i receptet för att visa mer tydligt hur smeten ska se ut.
Hej! Är det 2 dl okoka linser eller 2 dl av de kokta?
Du kokar 2 dl okokta linser. Använder allt till biffarna.
Hej
Biffarna ser väldigt goda ut! Kan man ersätta Maizena med något annat?
Potatismjöl går bra.