Linsgryta med gul curry och morötter
Lättlagad och smarrig gryta med röda linser, morötter och gul curry. Den här grytan har nu under januari 2024 varit en stor favorit att laga till vardags. Vi har lagat den här tre gånger och vi har serverat denna gryta både med ris och couscous och båda passar väldigt bra. Passar mycket bra i matlåda.
Vi kokar grytan tills linserna har mjuknat. Men linserna ska inte bli helt sönderkokta utan de får gärna ha kvar en liten kärna i mitten för tuggmotstånd.
Nu under januari 2024 har vi börjat laga mer vegetariska recept. Vi var riktigt bra på att laga vegetariskt förut typ 2017-2019. Men sen av någon anledning blev vi sämre på det? Vet inte riktigt varför för vegetariskt är ju riktigt gott. Men som sagt så börjar vi hitta tillbaka till den vegetariska inspirationen igen. Nu under januari 2024 har vi bland annat lagat denna gryta men även orange tofu en vegansk variant av vårt populära recept på orange chicken.
Recept på vegansk orange tofu här.
Recept på vår orange chicken här.
Planen är att vi ska upprätta och bjuda er läsare på ännu fler smakrika vegetariska recept både som är lättlagade och som tar lite mer tid.
Linsgryta med gul curry och morötter
Ingredienser
- 2 dl torkade röda linser
- 400 g morötter
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 msk olja till stekning
- 1 ½ msk msk gul curry
- ½ msk gurkmeja
- 1 msk tomatpuré
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 390 g (1 frp) finkorssade tomater
- vatten
- salt
- svartpeppar
- cayennepeppar efter smak
- 1 dl grädde
Till servering
- ris, couscous eller bulgur
- koriander
Instruktioner
- Skölj linser och låt rinna av.
- Skala och grovriv morötter.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Hetta upp en gryta med olja. Lägg i lök och stek i några minuter till löken mjuknat på medeltemperatur.
- Lägg i vitlöken och stek tills vitlöken mjuknat.
- Tillsätt curry och gurkmeja och rosta kryddorna i ca 2 minuter.
- Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare i 1 minut.
- Blanda ner morötter och linser.
- Smula ner buljongtärningen och tillsätt krossade tomater och häll på med vatten så de blir lagom såsig konsistens. Koka upp och sänk värmen. Lägg på lock och låt småkoka tills linserna är klara.
- Under tiden grytan småkokar smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
- Mot slutet av koktiden rör ner grädde och låt puttra en stund.
- Servera med ris, couscous eller bulgur och koriander.
Senaste kommentarer