Morotslasagne
En supergod lasagne med morot både i färsen och ett lager råriven morot i lasagnen.

Skriv ut

Morotslasagne

Måltid Huvudrätt
Kök lasagne
Keyword krämig lasagne recept, lasagne med morot, lasagne recept
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme 15 minuter

Ingredienser

Köttfärssås

  • 500 g nötfärs
  • 1 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • olivolja till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 dl grovrivna morötter
  • 800 g (2 st burkar) krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar

Bechamelsås

  • 50 g smör
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 tsk muskotnöt
  • salt

Montering

  • ca 12 st torkade pastaplattor
  • grovriven morot
  • riven mozzarella

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.

Köttfärssås

  • Skala och hacka lök och vitlök. 
  • Hetta upp en panna med olivolja och bryn köttfärsen tills all vätska försvunnit. Gör en grop i mitten och tillsätt tomatpuré och fräs i ca 1 minut.
  • Tillsätt oregano, timjan, rosmarin, paprikapulver och morötter. Stek i några minuter.
  • Häll ner krossade tomater och vatten. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt köttfärssåsen småputtra i ca 15 minuter. Skulle köffärsåsen koka tort tillsätt mer vatten.

Bechamelsås

  • Värm upp mjölken utan att koka.
  • Smält smöret och och vispa ner vetemjölet.
  • Häll ner lite av mjölken i taget under konstant vispning. När all mjölk är nedvispad fortsätt vispa tills såsen tjocknat. 
  • Rör ner finriven parmesanost och vispa tills osten smält. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

Montering

  • Börja med ett lager köttfärssås i botten av en rymlig ugnsform. Varva sedan med lasagneplattor, köttfärsås, morötter och bechamelsås. Avsluta med att toppa med bechamelsås, och riven ost.
  • Ställ i ugnen i ca 45 minuter.
  • Ta ut och låt lasagnen sätta sig i ca 15 minuter.

css.php