Moskva gryta
Moskva gryta är en mustig smakrik köttgryta. Grytan smaksätts med saltgurka, smetana och blåmögelost. Moskva gryta är en klassisk gryta som dök upp som recept i Finland tidigt på 1990-talet av den finska författaren Mysi Lahtinen som författade om traditioner och mat.

Skriv ut

Moskva gryta

Moskva gryta är en mustig och smakrik gryta.
Av receptet blir det 4-6 portioner, beroende på hur mycket man vill äta.
Måltid helgmiddag, Middag
Kök finskt, grytor, köttgryta
Keyword gyta med blåmögelost, köttgryta, köttgryta recept, moskva gryta, mustig köttgryta, recept på köttgryta
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 2 timmar
Total tid 2 timmar 30 minuter
Portioner 6 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av nöt
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 st hela saltgurkor
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk cayennepeppar
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 st köttbuljongtärning
  • vatten
  • ca 150 g tärnad blåmögelost gärna aura blåmögelost
  • 2 dl smetana
  • smör till stekning

Till servering

  • Tärnad saltgurka
  • blåmögelost
  • hackad persilja
  • ris, kokt potatis eller potatisos.

Instruktioner

  • Skär eventuellt grytbitarna i mindre bitar.
  • Skala och hacka lök och vitlök. 
  • Tärna saltgurkorna. 
  • Hetta upp en gryta med smör och bryn köttet i omgångar. Ställ köttet åt sidan.
  • I samma gryta stek lök, vitlök och saltgurka tills löken mjuknat. Tillsätt paprikapulver, cayennepeppar, salt och svartpeppar i grytan. Stek i va 1 minut.
  • Lägg köttet i grytan och pudra över vetemjöl. Smula ner buljongtärningen och häll på vatten så det täcker köttet. Låt koka upp. Tillsätt blåmögelost och smetana och sänk värmen. Låt grytan sjuda i ca 1,5-2 timmar.
    Smaka av grytan mot slutet med ev. mer kryddor.
  • Servera grytan med tärnad saltgurka, blåmögelost, hackad persilja, ris, kokt potatis eller mos.
css.php