Munkit, finska munkar
Munkar är ett måste på valborg och det är även tradition i Finland att man gör munkar till Valborg. Vad är det som gör dessa munkar finska? Jo, det är att det är tradition samt att man gör munkarna av en helt vanlig bulldeg.
Munkit, finska munkar
Munkar är ett måste på valborg och det är även tradition i Finland att man gör munkar till Valborg. Vad är det som gör dessa munkar finska? Jo, det är att det är tradition samt att man gör munkarna av en helt vanlig bulldeg.
Portioner 15 – 20 st munkar
Ingredienser
- 25 g jäst
- 2 ½ dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 nypa salt
- 1 ½ tsk malen kardemumma
- 1 st ägg
- 7-8 dl vetemjöl
- 100 g rumsvarmt smör
- 1-2 liter neutral frityrvänlig olja
- strösocker att rulla munkarna i
Instruktioner
- Smula jästen ner i en bunke.
- Värm mjölk till fingervarmt (37 grader).
- Häll lite av mjölken över jästen och rör om tills jästen löst upp. Tillsätt resterande mjölk.
- Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg.
- Tillsätt lite av mjölet och arbeta in i degen. Lägg i smör och arbeta sedan in resterande mjöl lite i taget för hand eller med hjälp av en köksassistent tills degen släpper bunkens kanter.
- Täck över degen och låt jäsa i ca 30-40 minuter.
- Lyft degen ur bunken och fördela degen i 15-20 bitar (antalet varierar utifrån hur stora eller små munkar man vill göra).
- Rulla ihop alla degbitar till bollar. Täck över degbollarna och låt jäsa 20 minuter.
- Värm upp olja att fritera i till 170-180 grader i en fritös eller en tålig gryta/kastrull.
- Tryck ett hål igenom mitten av degbollarna med hjälp av tummarna. Snurra munken runt pekfingrarna för att töja ut till ett lagom stort hål.
- Fritera 2-3 munkar åt gången i ca 1-2 minuter per sida, tills de får fin gyllene färg.
- Lägg över de nyfriterade munkarna på ett galler eller på hushållspapper så överflödigt fett kan rinna av.
- Rulla runt munkarna i strösocker.
- Munkarna går bra att frysa in. Tänk på att inte rulla munkarna som ska frysas i socker.
Bakar munkarna ofta,vi bara älskar dom😋
Munkarna blev jättegoda.
Jättegoda munkar. Får nostalgiska känslor från barndomen då min mamma gjorde munkar till 1:a maj.
Nu bär jag traditionen vidare till mina barn. ????
De bästa munkarna jag gjort och kommer garanterat att göra med igen! Tack för ett bra recept 😀
Nja har aldrig ägg i bulldog…
Finns olika typer av bull/munkdegar. Att använda ägg i munkdeg är vanligt på grund av äggets egenskaper. Ägg ger smak, konsistens och struktur till degen. Proteinet som finns i ägg koagulerar vid fritering av munkarna vilket ger fin struktur till munken och bidrar till fluffigt och mjuk konsistens.
Barnbarnen älskar dom ! Jättegoda !
Älskar era recept och även videos. Så glad att jag hittade er sajt