Oxfilépasta med karamelliserad lök
En oxfilépasta är ju bara så himla gott. Den här varianten har vi gjort med karamelliserad lök. Oxfilépastan och den karamelliserade löken kompletterar varandra riktigt bra. Skulle du inte vara sugen på karamelliserad lök? Ja, då kan du skippa den. Men vår rekommendation är att testa det. Gör den karamelliserade löken först eftersom den tar längst tid.

Skriv ut

Oxfilépasta med karamelliserad lök

En härlig oxfilépastan som toppas med karamelliserad lök. Riktigt gott blir det.
Vi rekommenderar att man gör karamelliserade löken först då den tar längst tid att laga.
Måltid helgmat, helgmiddag, Middag
Kök kött, oxfilé, pasta
Keyword lyxig oxfilépasta, oxfilépasta, oxfilépasta med karamelliserad lök, oxfilépasta recept, recept oxfilépasta
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 4 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Karamelliserad lök

  • 3 st stora gula lökar
  • 1 ½ msk smör
  • ca ½ msk strösocker
  • salt
  • ca ½-¾ dl vatten

Oxfilépasta

  • 4 portioner pasta, tagliatelle
  • 400 g oxfilé
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chili
  • 1 msk neutral olja
  • 3 dl grädde
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk oxfond
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 – 1 ½ dl riven parmesan
  • 1 skvätt pastavatten från pastakoket
  • 1 kruka färsk hackad persilja

Till servering

  • riven parmesan
  • crema di balsamico.

Instruktioner

Karamelliserad lök

  • Skala och skiva lök.
  • Hetta upp en panna med smör och stek löken på medeltemperatur i ca 3-4 minuter utan att den tar färg.
  • Sänk värmen och låt löken mjukna i ca 15-20 minuter.
  • Tillsätt socker och häll på med vatten. Låt koka in.
  • Smaka av med salt.
  • Löken är klar när den är mjuk och söt i smaken.
  • Håll löken varm på låg temperatur under tiden man gör pastan.

Oxfilépasta

  • Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
  • Skär oxfilé i mindre bitar.
  • Skala vitlök. Hacka vitlök och chili.
  • Hetta upp en panna med olja. Stek köttet i omgångar tills det fått fin färg. Ställ köttet åt sidan.
  • I samma pann lägg i vitlök och chili. Stek i ca 1 minut.
  • Häll i grädde, kinesisk soja och oxfond. Koka upp såsen, sänkt värmen och låt sjuda i ca 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg i köttet i såsen och låt sjuda ytterligare i några minuter.
  • Blanda ner den kokta pastan i såsen tillsammans med en skvätt pastavatten och riven parmesan.
  • Vänd ner hackad persilja i pastan.
  • Servera pastan med den karamelliserade löken, parmesan och ringla över crema di balsamico.
css.php