Oxfilépasta med karamelliserad lök
En oxfilépasta är ju bara så himla gott. Den här varianten har vi gjort med karamelliserad lök och det fungerade bra tillsammans. Inte sugen på karamelliserad lök? Ja, då kan du skippa den. Men vår rekommendation är att testa det.
Gör den karamelliserade löken först eftersom den tar längst tid.

4 portioner
Tid: ca 60 minuter

4 portioner pasta, tagliatelle
400 g oxfilé
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 dl grädde
1 msk kinesisk soja
1 msk oxfond
salt
peppar
1 – 1 1/2 dl riven parmesan
1 kruka hackad persilja
olja eller smör till stekning

Karamelliserad lök
3 gula lökar
1 1/2 msk smör
ca 1/2 msk strösocker
salt
ca 1/2 – 3/4 dl vatten

Till servering
riven parmesan
crema di balsamico

Oxfilépastan
Obs! Vill du ha karamelliserad lök till, gör den först innan du börjar med Oxfilépastan. Beskrivning på karamelliserade löken längre ner.

Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Skär oxfilen i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Skär chilin i mindre bitar.
Hetta upp en panna med olja eller smör och bryn köttet i omgångar. Ställ åt sidan.
Fräs sedan vitlök och chili i ca 1 minut. Häll i grädde, soja och oxfond. Smaka av med salt och peppar. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter. Lägg sedan i köttet och låt sjuda ytterligare ca 5 minuter.
Blanda ner den kokta pastan i såsen tillsammans med parmesanost. Vänd sedan ner persiljan.
Servera pastan med den karamelliserade löken, parmesan och ringla över crema di balsamico.

Karamelliserad lök
Skala och skiva löken. Hetta upp en panna med smör och bryn löken utan att den tar färg i några minuter. Sänk värmen och låt löken mjukna i ca 15 minuter. Tillsätt socker och häll på vattnet och låt koka in. Smaka av med salt. Löken är klar när den är mjuk och söt i smaken. Låt den karamelliserade löken svalna något.


css.php