Ravioli med salsiccia
Det här blev en magisk god ravioli och vi tycker att den här är den godaste raviolin vi lagat hittills.
Den här idén dök upp i mataffären när vi var och handlade. Jag (Elina) frågade Micke om vad ska vi äta imorgon? Micke svarade med salsicciapasta kanske? Jag tänkte ja, det skulle vara gott. Men helst inte en vanlig salsicciapasta och sen kom idén till mig. Varför inte fylla ravioli med en salsiccia fyllning? Så det gjorde vi och det blev magiskt gott!
Ravioli med salsiccia
God ravioli som är fylld med salsiccia.
Servings 4 portioner
Ingredients
Pastadeg
- 225 g tipo-00 mjöl
- 2 st ägg + 1 äggula
- ½ tsk salt
Fyllning
- 300 g färsk salsiccia (200 g till fyllningen och 100 g till topping vid servering)
- 250 g ricotta
- salt
- svartpeppar
- chiliflakes, efter smak
- 1 ½ dl riven parmesan
Sås
- 2 dl grädde
- ½ msk kalvfond
- ½ dl pastavatten
- salt
- svartpeppar
Topping
- riven parmesan
- strimlad basilika
Instructions
Pastadeg
- Placera mjölet på en bänk och forma en grop i mitten. Lägg 2 st hela ägg och 1 äggula i gropen. Tillsätt saltet.
- Arbeta sakta in mjölet från insidan av gropen med en gaffel, tills äggen inte rinner längre. Använd sedan båda händerna för att föra resten av mjölet över äggblandningen. Knåda snabbt ihop till en deg. Fortsätt att knåda degen tills den känns mjuk men inte klibbig. Det ska vara en smidig deg.
- Plasta in degen med plastfolie och ställ den i kylen i ca 30 minuter.
Fyllning
- Snitta upp salciccian och plocka ur innehållet. Skär i mindre bitar.
- Hetta upp en panna och stek salciccia tills den är gyllene.
- Plocka upp salciccian från pannan. Lägg över på hushållspapper så överflödigt fett kan sugas upp.
- Lägg ricotta i en bunke. Blanda ner 200 g salsiccia.
- Smaka av med salt, peppar och chiliflakes.
- Blanda ner riven parmesan. Ställ i kylen.
Ravioli
- Kavla ut pastadegen med hjälp av en pastamaskin. Börja med att mata in degen i maskinen med grövsta inställningen. Minska sedan avstånden mellan valsarna med ett steg i taget. Kör igenom degen 2 gånger per inställning ner till inställning 9 på pastamaskinen.
- Använd en ravioliform för att fylla och forma ravioli om du har en sådan. Om du inte har en ravioliform kan du: Skär ut ca 5-6 cm stora rundlar med ett runt kakmått. Lägg sedan ungefär 1 tsk fyllning på mitten av varje rundel. Fukta sedan ett finger med vatten och gör en cirkel runt fyllningen. Vik sedan varje rundel dubbel och nyp ihop kanterna med fingrarna. Dra försiktigt ner hörnen så att det blir en halvmåne. Tryck eventuellt hörnen med en gaffel.
- Koka raviolin i välsaltat vatten i ca 1-2 minuter.
Sås
- Tillsätt grädde och kalvfond i en rymlig panna och koka upp.
- Ta en ½ dl av pastavattnet och häll ner i såsen. Smaka av såsen med salt och peppar.
- Blanda ner den kokta raviolin i såsen.
- Servera raviolin med att strö över salsiccia, strimlad basilika och riven parmesan.
Jättegott! Och pastadegen blev perfekt – den bästa vi gjort! Tack! ☺
Åh! Vad roligt att höra 😀
Väldigt gott och perfekt deg!
Kommer bli fler varianter på detta recept!
Thx!
Vad roligt att höra!
Super god rätt lade till lite svamp blev fantastiskt gott
Fantastiskt gott. Startade såsen med lite finhackad chalottenlök och vitt vin. Salsiccian ger mycket sälta så ta det lugnt med saltningen. Stående ovationer av middagsgästerna.
Det blev riktigt bra! Jag brukar sällan följa recept till punkt och pricka men gjorde det idag och det blev jättebra! Lite pilligt att fixa med men det visste jag ju sen innan ????. Blev en del fyllning kvar och rester av pastadegen så gjorde en till pastarätt efter raviolin.
Jättegod rätt!
Precis köpt pastamaskin och detta blev mitt första prov. Degen blev jättebra, jag fick blöta händerna ett par gånger för att få den gå ihop helt och efter vila över natten perfekt.
Som Fredrik skriver kommer jag testa med lite syra i såsen nästa gång med vin eller citron för att få in lite fräschör. Rätten kan kännas något tung nu.
Någon som testat att förbereda ravioli och förvara i kylen? T ex i burk eller med plastfolie över, och i så fall hur länge?
Det går att förvara i kylen t.ex. om man gör dom på kvällen för att sedan tillaga dom dagen efter. Förvara i tätsluten burk gärna med bakplåtspapper mellan lagren för att de inte ska fastna med varandra. Att förvara många dagar är dock inte att rekommendera eftersom pastan kan torka ut eller att pastadegen suger åt sig all vätska från fyllningen och blir kletig.
10/10. Bästa pastan jag har ätit i mitt liv