Stuvade makaroner med falukorv
Stuvade makaroner är en av Mickes stora favoriträtter från barndomen. Det är ju bara så gott helt enkelt. Denna gång har vi gjort stuvade makaroner tillsammans med stekt falukorv som vi också serverar tillsammans med en fräsch och smakrik veckosallad.
Klicka här för recept på veckossalladen.
Vi småkokar gammaldags idéalmakaroner tillsammans med standardmjölk. Makaonerna släpper ifrån sig stärkelse som reder mjölken och bildar en härligt krämig stuvning. Det man ska tänka på är att man aldrig ska stormkoka. Stormkokningen kommer leda till att mjölken bränner sig fast på kastrullens botten och det blir ett elände sen vid disken att ta hand om.
Vår bästa tips för att lyckas med stuvade makaroner är:
- Använd en tjockbottnad kastrull
Då kommer inte mjölken vara i direktkontakt med värmekällan som den är med en tunnbottnad kastrull. Tjockbottnadkastrull förhindrar så mjölken inte lika enkelt bränner sig fast i kastrullbotten. - Värm upp mjölken först innan makaronerna tillsätts
Värm upp mjölken utan att koka den. När mjölken lätt sjuder tillsätt makaronerna. Rör om ofta. Genom att värma mjölken först kommer det minska tillagningstiden. - Sjud endast makaronerna
När man tillsatt makaronerna i mjölken ska de endast sjudas. Säg till att röra om ofta. Använd gärna en slickepott som tål värme. Slickepotten når hela kastrullbotten och förhindrar att det bränns fast. På vår induktionsplatta med 9 steg + en powerfunktion så pendlar vi mellan 5:ans och 6:ans funktion under hela stuvningen. När det närmar sig att det är färdigt sänker vi värmen ännu mer ner till 2:ans eller 3:ans funktion så hinner man steka korven under tiden. - Späd med mer mjölk om det behövs
Upplevs stuvningen för tjock mot slutet av koktiden? Späd då med mer mjölk till önskad konsistens.


Stuvade makaroner med stekt falukorv
Ingredienser
- 5 dl gammaldags idealmakaroner
- 8-10 dl standardmjölk (3%)
- ½ tsk salt
- ev. malen muskotnöt
- ev. strösocker
Stekt falukorv
- 1 st falukorv
- smör till stekning
Instruktioner
Stuvade makaroner
- Häll ner mjölken i en tjockbottnad kastrull.
- Värm upp mjölken sakta utan att koka den på medeltemperatur.
- När mjölken sjuder, tillsätt makaronerna. Rör om.
- Sjud makaronerna i ca 15-20 minuter och rör om ofta gärna med en slickepott som tål värme.
- Smaka av makaronerna med salt och eventuellt malen muskot och strösocker.
- Upplevs stuvningen för tjock? tillsätt då mer mjölk.
Stekt falukorv
- Skiva korven.
- Hetta upp en stekpanna med smör och stek till önskad konsistens.
- Servera.
Senaste kommentarer