Tacopaj med jalapeño
Tacopaj är en återkommande favorit hemma hos oss. Den går att variera med olika smaksättningar. Denna gång valde vi att smaksätta med bland annat jalapeños för hetta. Vi kryddar även pajskalet med kryddor för att göra den mer roligare och smakrik.
För fler tacopajrecept kolla in dessa:
Tacopaj med jalapeño
Mycket god tacopaj med jalapeño
Servings 4 portioner
Ingredients
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk paprikapulver
- ½ tsk smoked paprikapulver
- ½ tsk cayennepeppar
- 125 g smör
- 3 msk vatten
Fyllning
- 1 st gul lök
- 500 g nötfärs
- 1 msk stekfett
- 1 dl tacokrydda eller 1 påse tacokrydda
- 400 g krossade tomater
- 2 dl creme fraiche
- svartpeppar
- 1 skvätt spad från jalapeños
- 1 burk (180 g) majs
Topping
- valfri mängd jalapeños i glasburk
- 1-2 st tomater
- 150 g riven valfri ost
Instructions
Pajdeg
- Blanda mjölet tillsammans med paprikapulver, smoked paprikapulver, och cayennepeppar.
- Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet.
- Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel. Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
- Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.
Fyllning
- Skala och hacka lök.
- Hetta upp en panna med stekfett. Lägg i löken och stek i någon minut. Lägg i färsen och stek tills vätskan avdunstat bort.
- Tillsätt tacokrydda och blanda samman. Tillsätt krossade tomater, creme fraiche. Smaka av med svartpeppar och en skvätt spad från jalapeñoburken. Blanda ner majsen. Låt såsen puttra i några minuter.
Montering
- Fyll pajskalet med tacofärsen.
- Skiva tomater.
- Fördela jalapeño- och tomatskvior på pajen. Avluta med att toppa med ost.
- Ställ pajformen i ugnen i ca 30 minuter.
- Ta ut och låt pajen svalna en stund innan servering. Detta för att pajen ska hinna sätta sig, så när man skär i pajen så håller bitarna sin form utan att "flyta" ut.
Senaste kommentarer