Tekakor med rågmjöl
Tekakor är ju riktigt gott! Det är ett av våra favoritbröd som vi älskar att äta med endast smör och ost på. Riktigt goda blir de också om man blanda ner rågmjöl, de blir mer matigare och mättande.
Önskar du ett recept på tekakor utan rågmjöl? Klicka här för att komma till receptet.
Tekakor med rågmjöl
Goda tekakor som innehåller rågmjöl.
Servings 16 st
Ingredients
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 2 ½ dl vatten
- 3 msk strösocker
- 2 tsk salt
- 1 st ägg
- 3 dl grovmalt rågmjöl
- 8-9 dl vetemjöl special
Instructions
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och kontrollera gärna tempen med en termometer. Vätskan ska vara fingervarmt (37) grader, är det för varmt, vänta då tills vätskan svalnat.
- Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt socker, salt och ägg och rör runt.
- Tillsätt all rågmjöl och tillsätt vetemjöl special lite i taget samtidigt som degen arbetas med hjälp av en köksassistent eller för hand. Arbeta degen i 10 minuter med maskin eller ca 20 minuter för hand. Degen ska vara smidig och inte klibbig, men tillsätt inte för mycket mjöl annars riskerar bröden att bli torra.
- Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Stjälp upp degen på ett välmjölat bord. Kavla ut degen så den blir ca 1 cm tjock. Stansa ut runda tekakor med en rund form, ca 11 cm i diameter. Återupprepa processen tills all deg använd. Sista degbiten kan formas och plattas till för hand eftersom den mycket sannolikt kommer bli en mini tekaka.
- Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
- Ställ tekakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
Klart godkända av hela familjen, enkla och snabba att göra 👍
Jag använde ekologiskt vetemjöl istället och råkade glömma ägget – blev mycket bra ändå.