Finska köttpiroger

Finska köttpiroger som kallas för ”Lihapiirakka” på finska. Detta är populär snabbmat från Finland som oftast säljs på gatukök, grillkiosker och bensinmackar. Köttpirogerna är fluffiga och innehåller en fyllning som består av färs, ris och kryddor. Köttpirogerna äts sedan med korv och olika tillbehör som bostongurka, ketchup, senap och lök. Blir riktigt gott och härligt. Se gärna min Youtube video som ligger längre ner i detta inlägg. I videon går jag igenom receptet steg för steg. 

Pirogerna i detta recept kan man tillaga enligt klassiska metoden som är fritera i olja. Vill man inte fritera går de lika bra att tillaga i ugnen. Skillnaden är att de friterade pirogerna blir mer fluffigare och mjuka medan de som görs i ugnen blir lite mer kompakta, inte lika fluffiga helt enkelt. 

Finska köttpiroger
Print

Finska köttpiroger

Finska köttpiroger klassisk snabbmat i Finland som serveras vid grillkioskar eller även köpes i dagliga varuhandeln. Men här kommer ett recept på hemmagjorda finska köttpiroger.
Servera köttpirogerna gärna med korv och olika tillbehör emellan.
Av receptet får man ut mellan 15-20 st piroger beroende på hur stora eller små piroger du vill göra.
Course helgmat, helgmiddag, Middag
Cuisine finska recept, finskt
Keyword finska köttpiroger, finska köttpiroger recept, friterade piroger, karelska piroger, köttpiroger, köttpiroger recept, piroger i ugn, piroger recept
Prep Time 1 hour
Cook Time 2 hours
Jästid 1 hour
Total Time 4 hours
Servings 15 st
Author Elina och Micke

Ingredients

Pirogdeg

  • 25 g jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk
  • 2 st ägg
  • 2 msk strösocker
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 600 g vetemjöl (ca 10 dl)
  • 300 g dinkelmjöl (ca 5 dl)
  • 2 tsk salt

Fyllning

  • 1 ½ dl grötris
  • 1 st köttbuljongtärningar
  • 3 dl vatten
  • 1 st gul lök
  • 500 g blandfärs även nötfärs eller vegofärs går bra
  • 1 klick smör till stekning
  • 1 msk torkad mejram
  • ½ msk paprikapulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • svartpeppar
  • 1 tsk salt

Pensling

  • smält smör

Fritering

  • 2 liter friteringsvänlig olja

Förlag på tillbehör till servering

  • valfri korv
  • bostongurka
  • gul lök
  • rostad lök
  • ketchup
  • senap
  • vitlöksås

Instructions

Pirogdeg

  • Ta gärna fram jäst, mjölk och smör ca 1 timme innan du börjar baka. Då hinner ingredienserna bli någorlunda rumsvarma.
    Skölj av och lägg även riset till fyllningen i blöt innan du påbörjar göra pirogdegen,
  • Smula ner jäst i en bunke.
  • Tillsätt mjölk, ägg, strösocker, smör, all vetemjöl och dinkelmjöl och salt i bunken.
  • Knåda degen gärna med hjälp av köksassistent tills degen är elastisk, släpper bunkens kanter och klarar av glutenfönster testet.
    I min maskin med degkrok behöver jag knåda ungefär 20 minuter för att uppnå bra resultat. Se min youtubevideo från mitt 4:02 gällande knådning och resultat. Videon ligger ovanför detta recept.
  • Täck över degen med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbelstorlek.
  • Under degen jäser gör du fyllningen.

Fyllning

  • Skölj av och lägg gärna riset i blöt innan du börjar knåda degen.
  • Koka upp vatten och buljongtärning tills buljongtärningen löst upp.
  • Tillsätt riset i det kokande vattnet. Koka riset på svag värme under lock ca 15 minuter. Sänk temperaturen när de mesta av vattnet har dunstat bort.
  • Skala och hacka lök.
  • Hetta upp en stekpanna med smör.
  • Börja med att steka löken tills den mjuknat något.
  • Lägg i färsen och stek färsen tills mycket av vätskan dunsat bort och fått fin färg.
  • Krydda färsen med mejram, paprikapulver, vitlökspulver, chiliflakes, svartpeppar.
  • Blanda den stekta färsen med riset. Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor.
  • Ställ fyllningen åt sidan.

Utbakning och fylla pirogerna

  • Stjälp upp pirogdegen på ett mjölat bord.
  • Kavelmetod 1: Kavla ut en degbit till en stor rund cirkel som ca är 0,5-1 cm tjock.
    Stansa ut runda bitar med hjälp av en rund stansare eller en glasskål med en diameter på ca 12-14 cm. Stansa ut så många bitar som det går.
    För ihop degen och kavla ut igen och stansa ut bitar.
    Fyll pirogerna med färs men lämna ca 1 cm kant åt alla håll.
    Vik ihop pirogerna och nagga ihop med en gaffel.

Kavelmetod 2

  • Dela degen i 15-20 bitar.
    Forma varje degbit till en rund boll.
    Kavla ut degbollarna till en rund cirkel med en diameter på ca 12-24 cm.
    Fyll pirogerna med färs men lämna ca 1 cm kant åt alla håll.
    Vik ihop pirogerna och nagga ihop med en gaffel.

Tillagning i Ugn

  • Sätt ugen på 225 grader, över och under värme.
  • Lägg pirogerna på ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Om pirogerna jäst till sig innan tillagningen så förslut pirogerna eventuellt igen med gaffel.
  • Grädda pirogerna mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Pirogerna är klara när de fått gyllene färg.
  • Ta ut ur ugnen och pensla pirogerna direkt med smält smör.

Fritering av pirogerna

  • Hetta upp olja i en rymlig kastrull eller i en fritös till 170-180 grader.
  • Innan fritering säg till att eventuellt försegla pirogerna igen med gaffel eller genom att nypa ihop dom.
  • Fritera pirogerna tills de är gyllene på bägge sidorna, ca 2 minuter per sida.
  • Lägg de nyfriterade pirogerna på ett galler eller hushållspapper så överflödigt fett kan rinna av.

Servering

  • Servera pirogerna genom att dela på pirogerna men inte hela vägen igenom.
  • Fyll pirogerna med stekt eller grillad korv och valfria andra tillbehör.

Förvaring

  • Piroger som både tillagas i ugn och genom fritering går bra att förvara i frysen.
  • När man blir sugen på en pirog är det bara att ta fram en ur frysen och värma på i ugn eller i airfryer och sen fylla med valfri fyllning.
css.php