Korvapuusti betyder örfil på finska. De här kanelbullarna är formade på så sätt att de just påminner om ett öra. Formen ger en annan smakupplevelse till kanelbullar. Prova själv de här bullarna är riktigt goda.


Korvapuustit (finska kanelbullar)
Korvapuusti betyder örfil på finska. Bullarna är formade på så sätt att de liknar formen av ett öra. Av receptet blir det ca 30 bullar beroende på hur stora bullar man väljer att forma.
Portioner 30 bullar
Ingredienser
Bulldeg
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk salt
- 1 msk stötta kardemummakärnor
- 200 g rumsvarmt smör
- ca 900 g vetemjöl (ca 14 dl)
Fyllning
- 150 g rumsvarmt smör
- strösocker
- malen kanel
Pensling
- 1 st ägg
Topping
- pärlsocker
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör om. Rör ner ägg, socker, salt och kardemumma.
- Rör ner lite mjöl åt gången medan du arbetar degen med hjälp av en köksassistent eller för hand. Arbeta degen i minst 10-15 minuter. Bulldegen ska kännas smidig med glutentrådar som inte går av på en gång när man drar i degen.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbelstorlek.
- När degen jäst till dubbel storlek, lägg degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut till ca 60 x 30 cm rektangel.
- Bre på smöret och strö över socker och kanel.
- Rulla ihop degen och skär degen i trekanter. Ställ trekanterna upp så spetsen pekar uppåt. Tryck ner spetsen ordentligt med fingret.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter under bakduk.Bullarna är färdigjästa när du trycker på bullarna med fingret och den återfår sin form ganska direkt.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- När bullarna jäst färdigt pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.
Senaste kommentarer