Korvapuustit

Korvapuusti betyder örfil på finska. De här kanelbullarna är formade på så sätt att de just påminner om ett öra. Formen ger en annan smakupplevelse till kanelbullar. Prova själv de här bullarna är riktigt goda.

Du kan använda bulldegen till att baka andra typer av bullar också som vaniljbullar, kardemummabullar.
Se även vårt recept på kardemummabullar fyllda med vaniljkräm.

korvapuustit

Några läsvärda tips och kunskaper för att förbättra ditt bullbak oavsett vilka bullar du än väljer att baka!

Väg dina ingredienser för bäst resultat! 
För att få bäst resultat i ditt bakande är det en fördel med att väga sina ingredienser. Vi väger alla ingredienser med en köksvåg. Sen lägger vi alla ingredienser i bunken direkt och knådar ihop bulldegen. Fördelen när man väger ingredienserna är att man kan ha alla ingredienser i bunken på en gång för man vet exakta förhållandet med ingredienserna och vilken hydrering degen får. Vi värmer inte heller degvätskan till 37 grader för dessa bullar.

Degvätska behöver inte värmas
Degvätskan behöver faktist inte värmas till 37 grader. Men den får inte heller vara för kall. För kall degvätska gör så att jäsningen tar längre tid. Så det vi gör är att ta fram vätskan och låta den bli någorlunda rumsvarm. Vi tar fram degvätskan ca 30-45 minuter innan bakningen.

Anledningen till varför vi inte värmer degvätskan är för att när man knådar en deg speciellt i maskin så bildas friktion och friktion bildar värmen. Så degen blir faktist varm av knådning. Har man då varm degvätska och degen sen knådas i maskin och det bildas friktion kan degen bli för varm som sen hämmar jäsningen för jäst tycker inte om för hög temperatur.

Vad är hydrering? 
Hydrering enkelt förklarat visar på hur stor andel vätska det är i bullarna/brödet i förhållande till mjöl. 
I detta recept utgår vi från en mjölmängd på 900 g och 500 g vätska. Vilket innebär att hydreringen blir 55 procent (500/900 = 0,55).
Det är detta vi menar med att man vet exakta förhållandet man har att jobba med när man väger ingredienserna.

Knåda degen tillräckligt länge
Hur ska en färdig knådad bulldeg se ut? Visste du att när en deg knådas går den igenom olika faser? 

  • I början av knådningen upplevs degen som fast. Att den upplevs som fast till en början beror på att knådningen inte kommit till det stadiet att börja slå ner proteinmolekylerna i mjölet. 
  • När proteinmolekylerna börjar brytas sönder av knådningen börjar degen få en mer kladdig konsistens. Det är även i denna fas som glutennätverket börjar bildas. I den kladdiga fasen är det viktigt att fortsätta att knåda degen och inte tillsätta mer mjöl. Det är i denna fas som man lätt kan bli frestad att tillsätta mer mjöl i degen. Men det ska man inte göra speciellt inte om man har vägt sina ingredienser. Utan ha tålamod och låt maskinen få jobba. 
  • Efter den kladdiga fasen och glutennätverket börjar bildas kommer degen övergå till en form som inte lägre är lika kladdig och den ska vara enkelt att handskas med händerna. Degen ska vara lätt kladdig men inte fastan på händerna när man tar i den. Degen ska även vara stretchbar och man ska kunna göra ett tunt fint glutenfönster.

Vad är glutenfönster?
För att se om en deg är färdig knådan kan man göra ett test. Testet går ut på att man tar en mindre bit deg och sträcker ut den till en fyrkant mellan händerna. Degen ska hålla ihop och den tunnaste delen av degen ska bli genomskinlig som ett fönster. Om degen klarar provet är den färdigknådad. Men om degen inte klarar av testet behöver den knådas mer. 

Olika maskiner har olika knådningstider och knådningsstilar
Hur lång tid tar det att knåda en deg? Det beror helt enkelt på vilken maskin man har eller om man knådar för hand. Alla maskiner är olika då det finns olika märken, samt olika modeller inom ett och samma märke. Maskinerna har olika styrkor och knådningsstilar. Med knådningsstil menar vi att vissa maskiner knådar med degkrok andra med degrulle och degskrapa. Hur kraftfull en maskin är och vilken knådningsstil den har påverkar tiden det tar att knåda ihop en deg.

I vår maskin som är en Kenwood XL Elite (1400 W) som knådar med degkrog tar det ca 20-25 minuter att få till en bulldeg tills den har rätt konsistens. Medan med en annan maskin kan degen bli färdigknådad på 10 minuter och i någon annan kanske man behöver knåda i 30 minuter. Det gäller helt enkelt att lära känna sin maskin och anpassa tiden efter den. Medan knådar man för hand behöver man knåda länge.

Avslutningsvis
Vill vi bara berätta att alla våra brödrecept och bullrecept på hemsidan inte utgår från viktmått. Det är för att det är från tiden innan vi fördjupade oss mer om bakning, läste på information, skaffade oss nya kunskaper och testade de nya kunskaperna i praktiken. Men recepten från november 2023 är med viktmått.

Print

Korvapuustit (finska kanelbullar)

Korvapuusti betyder örfil på finska. Bullarna är formade på så sätt att de liknar formen av ett öra.
Av receptet blir det ca 30 bullar beroende på hur stora bullar man väljer att forma.
Ta fram alla ingredienser, speciellt kylvarorna ca 1 timme innan bakningen.
Läs gärna inläggstexten ovanför detta receptkort. Texten innehåller goda tips och råd som är bra att ha med sig oavsett vilka bullar man än väljer att baka. Se även tillhörande Youtubevideo med noggrann genomgång framförallt om hur en färdig knådad deg ska se ut.
Receptet utgörs i gram och även dl. När man bakar bullar och bröd med viktmått vet man exakta mängderna man har att arbeta med. Därför tillsätter vi all mjöl direkt ner i bunken på en gång eftersom jag vet exakta förhållandet vilket är 900 gram mjöl mot 500 gram vätska.
Course Fika
Cuisine bullar, finskt
Keyword finska kanelbullar, fisnka bullar, kanelbullar, kanelbullar recept, korvapuustit, Korvapuustit recept, recept finska bullar, recept finska kanelbullar
Prep Time 45 minutes
Cook Time 15 minutes
Jästid 2 hours
Total Time 3 hours
Servings 30 bullar
Author Elina och Micke

Ingredients

Bulldeg

  • 50 g jäst
  • 1 msk stötta kardemummakärnor
  • 500 g rumvarmt mjölk (5 dl)
  • 900 g vetemjöl special (ca 12-14 dl)
  • 100 g strösocker (ca 1 dl)
  • 1 tsk salt
  • 150 g rumsvarmt smör

Fyllning, går också bra att använda 1 sockersort i fyllningen

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsckoer
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk majsstärkelse

Pensling

  • 1 st ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vatten

Topping

  • pärlsocker

Instructions

  • Smula jästen ner i en bunke.
  • Tillsätt all mjölk, kardemumma, mjöl, socker och smör i bunken.
  • Arbeta degen i köksassistent. Arbeta degen tills den är elastisk, har långa fina glutentråd och klarar av glutenfönster testet. (Vad ett glutenfönster är står i inläggstexten ovan detta recept samt visas även i Youtubevideon som hör till detta recep). 
    Notis: Anpassa knådningstiden efter din maskin. I vår köksassistent med degkrog behöver vi knåda denna deg ca 20-25 minuter för att uppnå ett bra resultat. Beroende på hur stark och vilken knådningsstil en maskin har så varierar tiden väldigt mycket mellan olika maskiner.
  • När degen knådats klart. Låt jäsa till dubbelstorlek.
  • Under tiden degen jäser gör fyllningen. Lägg alla ingredienser för fyllningen i en bunke. Blanda samman eller vispa samman till en krämig och fluffig smet.

Utbakning av bullarna

  • Mjöla bänken och själp upp degen.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel ca 1 cm tjock.
  • Bred på fyllningen i ett jämt lager.
  • Rulla ihop degen och skär degen i trekanter. Ställ trekanterna upp så spetsen pekar uppåt. Tryck ner spetsen ordentligt med fingret. 
  • Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i ca 30-60 minuter under bakduk.
  • Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme.
    Eller 200 grader för varmluft.
  • När bullarna jäst färdigt pensla med ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 12-15 minuter, eller tills de fått fin färg.
  • Låt bullarna svalna något innan servering.
  • Bullarna går bra att frysa in.

Receptet har uppdaterats 10/9 – 2024

css.php