Kycklingben i ugn med kål
Lättlagat kycklingrätt som får sällskap av kål, morot, lök och en marinad. Detta får gotta sig i ugnen tills kycklingbenen (drumsticks) är helt genomstekta. Vill man få till extra smak bryner man på kycklingbenen i en panna innan rätten åker in i ugnen. Detta steg är inte nödvändig om man inte orkar med att bryna kycklingen. Man gör som man vill.

Den här rätten gillar vi att laga här hemma just sånna dagar man inte riktigt är på toppen humör. När man sen tar en tugga av maten blir man genast på bättre humör. Vilket är ju härligt.

Kan man byta ut kycklingbenen?
Ja, vill man inte använd kycklingben kan man byta ut det mot kycklingfilé eller kycklinglårfilé. Det man behöver göra är att minska ner tiden som rätten är i ugnen då kycklingfilé och lårfilé blir snabbare genomstekt är kycklingben (drumsticks).

Skriv ut

Kycklingben i ugn med kål

Härlig rätt på kycklingben, kål, morötter, lök som får sällskap en smakrik dressing/marinad.
Måltid helgmat, Middag, vardagsmat
Kök kyckling
Keyword baconlindad kyckling i ugn, gott kycklingrecept, kyckling med kål, kycklingben i ugn, kycklingben i ugn recept, kycklingben i ugnen, kycklingben recept, lättlagade kycklingben, lättlagat med kyckling
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 50 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser

  • 900 g kycklingben (drumsticks)
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • 300 g vitkål
  • 300 g morötter
  • 1 st stor schalottenlök, går att byta ut mot gul lök

Dressing/marinad

  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 bit (ca 3 cm) färsk ingefära
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • sambal oelek efter smak

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Salta och peppra kycklingbenen.
  • Hetta upp en rymlig gryta/panna som tål ugn eller en vanlig stekpanna med olivolja. Lägg i kycklingbenen och bryn tills de fått fin färg. Ställ kycklingen åt sidan.
  • Skär kål, morötter och lök i mindre bitar.
  • Lägg kålen, morötterna och löken i botten av ugnssäker gryta eller ugnsform. Ringla på med olivolja och strö över salt och svartpeppar.
  • Toppa grönsakerna med kycklingen.
  • Skala vitlök och ingefära. Hacka och lägg över i en skål. Tillsätt soja, sesamolja och sambal oelek. Rör om.
  • Pensla dressingen/marinaden på kycklingen och droppa över grönsakerna.
  • Ställ i ugnen i ca 45-50 minuter tills kycklingen är genomstekt.
  • Servera med t.ex. ris, matvete, haveris, bulgur eller annan sorts gryn och gärna med en kall sås.

Letar du efter andra kycklingrecept? Kolla in dessa:
Hel kyckling i ugn med vitlök och örter
Pankofriterad kycklingtaco med mango
Srirachamarinerade kycklingben

css.php