Makaronilåda
Makaronilåda är klassisk finsk mat. Den här rätten är jag uppvuxen med. I detta recept har jag utgått ifrån det klassiska sättet att tillaga en makaronilåda. Men jag har valt att uppgradera den här rätten med att addera koskenlaskija ost som bidrar till en härlig krämighet, smak och binder ihop rätten på ett fint sätt.

Makaronilåda
Klassisk finsk mat. Grunden i receptet är en klassisk makaronilåda sen har jag valt att addera koskenlaskija ost för extra krämighet.
Portioner 6 portioner
Ingredienser
- 500 g nötfärs
- 1 st gul lök
- 1 klick smör till stekning
- salt
- svartpeppar
- ½ msk torkad persilja
- 1 st köttbuljongtärning
- 7 dl makaroner
- 250 g koskenlaskija original ost
- 3-5 dl valfri lagrad riven ost
Äggstanning
- 3 st ägg
- 8 dl mjölk
- salt
- svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Koka upp vatten för makaronerna.
- Skala och hacka löken.
- Hetta upp en stekpanna med smör.
- Lägg i löken och fräs löken utan att den tar färg tills den blir mjuk och glansig.
- Lägg i nötfärsen i pannan och stek färsen tills alla vätska har försvunnit och färsen blir brynt.
- Smaka av färsen med salt och svartpeppar. Tillsätt torkad persilja.
- Tillsätt köttbuljongtärning i det kokande vattnet. Låt buljongtärningen lösas upp. Buljongtärningen kommer bidra extra smak till makaronerna.
- Häll makaronerna i det kokande vattnet och koka enligt förpackningens anvisning. Under tiden som makaronerna kokar gör äggstanningen.
- Vispa upp äggen.
- Tillsätt mjölken och vispa ihop. Tillsätt salt och svartpeppar.
- Häll hälften av makaronilådan i en ugnssäker form.
- Skiva koskenlaskija ost och fördela ut i ugnsformen.
- Toppa med resterande makaronilåda och avsluta med ett lager av riven ost.
- Ställ i ugnen i 45 minuter.
- Ta ut och låt makaronilådan sätta sig i ca 10 minuter innan den serveras.
Annons:
Senaste kommentarer