Rosa berlinermunkar
Rosa berlinermunkar är vanligt i Finland. Jag (Elina) har ätit denna typ av munk genom de åren när man spenderat tid i Finland på sommaren eller på båten när man är på väg till eller hem från Finland.
Just dessa är fyllda med hallonsylt och täckta med rosa glasyr.

Skriv ut

Rosa berlinermunkar

Berlinermunkar är vanligt förekommande i Finland. Dessa munkar hittas på finska caféer och i mataffärer. Munkarna är täckta med en rosa glasyr och fyllda med hallonsylt.
Av receptet blir det ca 15 st munkar.
Måltid Fika
Kök finskt, munkar
Keyword berlinermunkar, finska munkar, finska munkar recept, fyllda munkar, hallonmunkar, munkar med hallon, recept munkar, Rosa berlinermunkar
Förberedelser 40 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jästid 1 timme
Total tid 2 timmar
Portioner 15 st

Ingredienser

Deg

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 ½ tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 st ägg
  • ca 8-9 dl vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt smör

Fyllning

  • ca 2-2 ½ dl hallonsylt

Rosa glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 2-3 droppar röd hushållsfärg
  • ca ½-1 msk citronsaft, alternativt vatten

Fritering

  • 1-2 liter neutral frityrvänlig olja

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen löst upp. Häll ner resten av mjölken. 
  • Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg. Tillsätt lite av vetemjöl i taget och arbeta in i degen. Lägg i smöret, tillsätt mer vetemjöl och arbeta in allt vetemjöl i omgångar för hand eller med hjälp av en köksassistent tills degen släpper bunkens kanter. Degen är klar när den är smidig.
  • Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  • Dela degen i 15 bitar. Forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  • Värm upp olja att fritera i till 170-180 grader i en fritös eller en tålig gryta/kastrull.
  • Fritera två till tre munkar åt gången i 2 minuter per sida, tills de får gyllene färg. 
  • Lägg över de nyfriterade munkarna på ett galler eller på hushållspapper så överflödigt fett kan rinna av.
  • Lägg hallonsylten i en spritspåse med en tyll. Gör ett hål i munken och fyll munkarna med hallonsylt. 
  • Blanda samman florsocker, hushållsfärg och citronsaft i en skål. Toppa munkarna med glasyren. Låt munkarna stå till glasyren stelnat. 
css.php