Sima
Sima är en traditionell finsk dryck som oftast görs i samband till valborg och första maj. Jag (Elina) är uppvuxen med denna dryck tillsammans med munkar till valborg. Det är liksom ingen riktigt valborg utan sima och munkar.
Vad är sima för något?
Sima görs på vatten, strösocker, brun farinsocker, citron och jäst. Det är en typ av söt läskedryck med smak av citron som får stå och jäsa så det bildas kolsyra. Översätter man sima till svenska blir översättningen mjöd. Men den översättningen blir lite missvisande då sima innehåller ingen alkohol. Denna dryck är alkoholfri.
Hur gör man sima?
Sima görs genom att vatten, socker, citron och jäst blandas samman. Sen får det stå till sig i ett par dagar tills det blir en färdig dryck. Man börjar med att koka upp hälften av vattnet, tvättar och skivar citroner. I en rymlig bunke/hink/kastrull lägger ner socker och citron. Häller på det varma vattnet för att lösa upp sockret. Sedan tillsätter man kallt vatten och låter detta stå tills vätskan är fingervarmt innan man blandar ner jästen. Sen låter man detta stå i ett dygn.
Gällande citronen så är det en smaksak över hur man vill göra med den. Jag skrubbar och sköljer citronen noggrant och sen skivar jag den i skivor och tar bort kärnorna. Men en del föredrar att man skalar bort endast det gula (citronzesten) och sen skär bort det vita. Sen blandar man endast det citronzesten, ”fruktköttet” och sen så kastar man bort allt det vita och kärnorna. En del väljer att ta bort kärnorna och allt det vita på grund av att det kan ge en besk smak. Men jag har aldrig upplevt att min sima blir besk när jag kör på hela citronskivor. Som sagt det är en smaksak och man gör som man vill.
Dygn 2 silar man av vätskan och tappar upp i glasflaskor/petflaskor tillsammans med några russin och lite socker. Sedan ska detta stå i rumstemperatur i ungefär 3 dygn till russinen flytit upp och stannar kvar på ytan. Alternativt kan man göra denna process även i kylskåpet men då tar denna process ca 7 dygn tills russinen flyter upp och stannar kvar på ytan. Sima är klar som sagt när russinen stannar kvar på ytan. Under dessa dygn kommer russinen flyta upp för att sedan sjunka igen. Men sima är helt klar när russinen inte sjunker ner något mer. Under denna process är det viktigt att tänka på att inte försluta korkarna för hårt. Jag brukar ha lösa korkar för det bildas tryck i flaskorna. Förluster man flaskorna helt och hållet kommer trycket bli för högt vilket kan leda till att flaskorna exploderar. Detta senario undviker man genom att ha lösa korkar.
Dygn 5 för rumstemperatur eller dygn 7 för kylskåpet är är sima oftast klar. Servera den väl kyld men ät inte russinen som ligger i flaskan. De är inte goda samt att de har dragit åt sig en del av restprodukterna som bildas under tiden drycken jäser.
Jag gör oftast min sima med rumtemperaturmetoden. Så dygn 5 försluter jag flaskorna och ställer dem i kylen så drickan blir riktigt kall. Sen personligen tycker jag även att drickan blir godare när den fått stå 2-3 dagar i kylen. Som sagt det är en smaksak.
Innehåller sima alkohol?
Eftersom sima är en jäst dryck bildas det en liten mängd alkohol. Gör man efter klassiska finska recept vilket detta recept är blir alkoholmängden liten, runt ca 0,3 procent. Finska Yle testade alkoholmängden för några år sen. Sima som görs med normal mängd jäst som ungefär är en jästbit lika stor som en grön ärta ger en alkoholmängd på 0,3 procent. Yle testade detta genom att analysera sima i ett laboratorium och sen genom att testa en person som druckit sima med hjälp av polisens blåsinstrument. Hela testet kan ses här, reportaget är på finska: https://areena.yle.fi/1-50001537
Systembolaget räknar drycker som har en alkoholhalt upp till 0,5 procent som alkoholfria. Medan svensk lag säger att drycker som överstiger 2,25 procent klassas som alkoholhaltigrdyck. Enligt EU ska drycker som överstiger en alkoholhalt på 1,2 procent ska märkas på etiketten. Källa: https://www.systembolaget.se/vara-markningar/alkoholfritt/
Med infon ovanför kan man göra en tolkning på att sima som görs med vanlig mängd jäst räknas som alkoholfri.
Sima
Ingredients
- 4 liter vatten
- 4 st citroner
- 3 dl strösocker
- 3 dl brun farinsocker
- 1 bit jäst, lika stor som en ärta
Övrigt
- russin
- strösocker
Instructions
Dag 1
- Koka upp hälften av vattnet.
- Skrubba och skölj citronerna noggrant.
- Skär bort änderna på citronen. Skiva citronerna i skivor och ta bort kärnorna. Om man vill kan man skala bort endast den gula citronzesten och sen skära bort allt det vita, skiva citronerna och ta bort kärnorna. Allt det vita och kärnorna ska kasseras sen. En del väljer att göra så här för det vita och kärnorna kan ge en besk smak. Jag personligen skivar bara citronerna utan att ta bort det vita men tar bort kärnorna. Jag har inte upplevt att min sima blir besk men det är en smaksak om man gör som man själv föredrar.
- I en rymlig kastrull/bunke/hink lägg i strösocker och farinsocker. Blanda ner citronerna.
- Häll över det kokande vattnet.
- Tillsätt sedan 2 liter kallt vatten.
- Låt stå tills vätskan är fingervarmt (37 grader) använd gärna en termometer.
- När vätskan är fingervarmt eller under 37 grader blanda ner jästen.
- Täck över och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn.
Dag 2
- Lägg några russin och ca 1 tsk socker i rengjorda flaskorna (glas eller pet)
- Sila av vätskan, avlägsna citronen och tappa upp i flaskorna.
- Förslut inte flaskorna hårt, korken ska endast ligga lätt på flaskorna. Siman ska nu stå i rumstemperatur i ca 3 dygn alternativt ca 7 dygn i kylskåpet. Under denna tid kommer det bildas tryck av jäsningen och sitter korkarna för hårt kommer trycket bli för högt och det finns risk att flaskorna då exploderar. Man kan alltid lätta på trycket i flaskorna genom att lufta dom och skruva av korken.
- Låt siman stå i rumstemperatur i ca 3 dygn eller ca 7 dygn i kylskåpet. Siman är klar när russinen flyter upp till ytan och stannar kvar på ytan.
Dag 3 eller dag 7
- Nu ska russinen ha flytit upp på ytan och stannar kvar där vilket är ett tecken på att siman nu är klar.
- Dag 3: Om siman stått i rumstemperatur förslut korkarna och ställ in i kylskåpet.
- Dag 7: Om siman stått i kylskåpet förslut korkarna och nu är siman drickbar.
- Bra att tänka på är att jäsningen kan eventuellt fortsätta efter att siman är klar så det är även bra att lätta på trycket på den färdiga drycken om behovet för det finns. Petflaskor är enklare att känna om trycket är högt jämfört med glasflaskor då platsen kommer upplevas hård.
- Siman smakar godast när den är kall.
Till sima serverar man traditionellt munkar till i Finland. Här nedan får du mitt bästa recept på klassiska munkar som man brukar göra i Finland till valborg.
Till munk receptet
Senaste kommentarer