Vaniljkräm
Hemgjord vaniljkräm på äkta vanilj är magiskt gott och slår den färdigköpta med hästlängder. Den här vaniljkrämen blir krämig med len konsistens. I detta inlägg går vi igenom vad som är bra att tänka på när man ska tillaga sin vaniljkräm.

Varför tycker vi att den hemmagjorda med äkta vanilj är bättre än köpt?
När man gör vaniljkräm på äkta vanilj och använder en hel vaniljstång både stången och innanmätet får man vaniljens unika och komplexa smak. Visste du att äkta vanilj innehåller flera aromatiska föreningar som tillsammans skapar en härlig smakupplevelse som är svårt att replikeras av industrin.

Att läsa sig att göra sin egna vaniljkräm ger en känsla av både tillfredsställa och stolthet. Samt att det ger dig möjlighet att anpassa receptet efter dina egna preferenser. Du kan justera sötman, konsistensen och vaniljens intensitet för att skapa den perfekta balansen för just dina smaklökar.

Tips! För att lyckas med din hemgjorda vaniljkräm.

  • Använd äkta vanilj: Det finns inget substitut för äkta vanilj när det kommer till att få fram den bästa smaken. Skrapa ur fröna från vaniljstången och använd både fröna och stången för att få maximal smak.
  • Låt vaniljen dra: När du värmer mjölken och grädden, låt vaniljstången sjuda med för att låta dess smak infusera i vätskan. Detta ger en djupare och rikare vaniljsmak till din kräm. Du ska INTE koka vätskan, den ska endast sjudas.
  • Var Uppmärksam vid Uppkokning: När du ska tillsätta äggulorna i vätskan är det viktigt att vara uppmärksam på temperaturen. Äggulor koagulera vid en temperatur på över 67 grader. Så var uppmärksam och ha gärna en termometer nära till hands. Vispa även krämen hela tiden för att undvika att äggulorna koagulera och ger oönskad äggsmak av äggröra.
  • Kontrollera Konsistensen: Vaniljkräm ska vara len och silkeslen i konsistensen. För att uppnå detta är det viktigt att inte koka krämen för länge, då det kan resultera i att den blir för tjock eller grynig.
  • Kyl den färdiga krämen snabbt: Efter att du har tillagat vaniljkrämen är det bäst att kyla den snabbt genom att placera den i ett isbad eller överföra den till en skål och täcka den med plastfolie. Detta förhindrar bildandet av kondens och ger en jämn konsistens. Har du inte möjlighet till ett isbad kan du kyla ner det i ett riktigt kallt vattenbad och byta ut vattnet ofta.

Använd vaniljkrämen till:
Dessa goda kardemummabullar med vaniljkräm, recept här.
Fyllning till tårta
Som tillbehör till en god dessertpaj som t.ex denna rabarberpaj, eller till denna äppelpaj.

Skriv ut

Vaniljkräm

Hemgjord vaniljkräm med äkta vanilj. Läs gärna tillhörande inläggstext till detta recept med våra bästa tips när du ska göra din vaniljkräm.
1 sats ger ca 3-4 dl vaniljkräm.
Måltid tillbehör
Kök dessert, vaniljkräm
Keyword recept på vaniljkräm, vaniljkräm, vaniljkräm med äkta vanilj, vaniljkräm på äkta vanilj, vaniljkräm recept
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 40 minuter
Portioner 1 sats
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 1 st vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 st äggulor
  • 4 msk majsstäelse
  • 25 g smör

Instruktioner

  • Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna med en kniv.
  • Tillsätt mjölk i en kastrull. Lägg i vaniljstång och fröna.
  • Värm upp på medelhög temperatur tills det börjar sjuda. Ta bort från värmen och låt vaniljen dra i mjölken i ca 15-20 minuter.
  • I en separat bunke vispa socker och äggulor tills det blir ljust och krämigt.
  • Vispa ner maizenan med ägg- och sockerblandningen. Lägg över i en ren kastrull.
  • När mjölken dragit färdigt. Ta bort vaniljstången och värm upp mjölken tills det sjuder och bubblar lätt.
  • Placera ägg och sockerblandningen på spisen. Häll försiktigt den varma mjölken över ägg- och sockerbladningen och vispa hela tiden över låg värme tills krämen tjocknar och uppnår önskad konstens.
    Krämen får inte koka för annars koagulera äggen och det blir äggröra. Äggulor koagulera vid en temperatur på ca 67 grader.
  • När krämen har tjocknat, ta bort den från värmen och blanda ner smöret tills det smält.
  • Sila krämen genom en finmaskig sil ner i en skål eller burk för att ta bort eventuella klumpar.
    Kyl gärna ner krämen i ett isbad eller kallt vattenbad. Alternativt kyl krämen i kylskåpet i minst 3 timmar eller över natten för att låta den sätta sig ordentligt.
css.php