Vaniljkräm
Hemgjord vaniljkräm på äkta vanilj är magiskt gott och slår den färdigköpta med hästlängder. Den här vaniljkrämen blir krämig med len konsistens. I detta inlägg går vi igenom vad som är bra att tänka på när man ska tillaga sin vaniljkräm.
Varför tycker vi att den hemmagjorda med äkta vanilj är bättre än köpt?
När man gör vaniljkräm på äkta vanilj och använder en hel vaniljstång både stången och innanmätet får man vaniljens unika och komplexa smak. Visste du att äkta vanilj innehåller flera aromatiska föreningar som tillsammans skapar en härlig smakupplevelse som är svårt att replikeras av industrin.
Att läsa sig att göra sin egna vaniljkräm ger en känsla av både tillfredsställa och stolthet. Samt att det ger dig möjlighet att anpassa receptet efter dina egna preferenser. Du kan justera sötman, konsistensen och vaniljens intensitet för att skapa den perfekta balansen för just dina smaklökar.
Tips! För att lyckas med din hemgjorda vaniljkräm.
- Använd äkta vanilj: Det finns inget substitut för äkta vanilj när det kommer till att få fram den bästa smaken. Skrapa ur fröna från vaniljstången och använd både fröna och stången för att få maximal smak.
- Låt vaniljen dra: När du värmer mjölken och grädden, låt vaniljstången sjuda med för att låta dess smak infusera i vätskan. Detta ger en djupare och rikare vaniljsmak till din kräm. Du ska INTE koka vätskan, den ska endast sjudas. Sjud i några minuter och ta sedan bort från värmen och låt vaniljstången få stå och dra i vätskan i ca 15-20 minuter.
- När vaniljen dragit klart i mjölken: Ska mjölken sjudas igen så den lätt bubblar.
- Var uppmärksam när du tillsätter mjölken ner i ägg och sockerblandningen: När du ska hälla mjölken över ägg och sockerblandningen får inte temperaturen på mjölken vara för hög. Är temperaturen för hög kommer äggulorna att koagulera. Äggulor koagulerar vid en temperatur som överstiger 65-67 grader. Så var uppmärksam och ha gärna en termometer till hands. Men sen när all mjölk är nerblandad med ägg och sockerblandningen kommer äggulorna inte koagulera lika enkelt. Det viktiga är att när mjölken ska hällas över får det inte vara för varmt. När all mjölk är tillsatt kan man sjuda krämen samtidigt som man vispar hela tiden tills krämen tjocknar. Men se fortfarande till att temperaturen inte blir för varmt.
- Vispa även krämen hela tiden: för att undvika att äggulorna koagulera och ger oönskad äggsmak av äggröra.
- Kontrollera Konsistensen: Vaniljkräm ska vara len och silkeslen i konsistensen. För att uppnå detta är det viktigt att inte koka krämen för länge, då det kan resultera i att den blir för tjock eller grynig.
- Kyl den färdiga krämen snabbt: Efter att du har tillagat vaniljkrämen är det bäst att kyla den snabbt genom att placera den i ett isbad eller överföra den till en skål och täcka den med plastfolie. Detta förhindrar bildandet av kondens och ger en jämn konsistens. Har du inte möjlighet till ett isbad kan du kyla ner det i ett riktigt kallt vattenbad och byta ut vattnet ofta.
Använd vaniljkrämen till:
Dessa goda kardemummabullar med vaniljkräm, recept här.
Fyllning till tårta
Som tillbehör till en god dessertpaj som t.ex denna rabarberpaj, eller till denna äppelpaj.
Vaniljkräm
Ingredienser
- 1 st vaniljstång
- 4 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 4 st äggulor
- 4 msk majsstärkelse (maizena)
- 25 g smör
Instruktioner
- Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna med en kniv.
- Tillsätt mjölk i en kastrull. Lägg i vaniljstång och fröna.
- Värm upp på medelhög temperatur tills det börjar sjuda. Ta bort från värmen och låt vaniljen dra i mjölken i ca 15-20 minuter. Genom att låta vaniljen dra med mjölken kommer ge extra hög vaniljsmak till din vaniljkräm.
- I en separat bunke vispa socker och äggulor tills det blir ljust och krämigt, gärna med elvisp.
- Vispa ner maizena i ägg- och sockerblandningen. Lägg över i en ren kastrull.
- När mjölken dragit färdigt. Ta bort vaniljstången och värm upp mjölken tills det sjuder. Låt mjölken inte överstiga 65-67 grader, så ha gärna en termometer till hands. Detta för att äggulorna är känsliga och koagulerar vid en temperatur på 65-67 grader. Men när all mjölk sen är nedbantad med ägg- och sockerblandningen blir äggulorna lite mer stabilare och kommer tåla att man sjuder vaniljkrämen samtidigt som man vispar.
- Placera ägg och sockerblandningen på spisen. Häll försiktigt den varma mjölken över ägg- och sockerblandningen och vispa hela tiden över låg värme tills krämen tjocknar och uppnår önskad konstens. Krämen får inte koka för annars koagulera äggen och det blir äggröra. Krämen ska endast sjudas.
- När krämen har tjocknat, ta bort den från värmen och blanda ner smöret tills det smält.
- Sila krämen genom en finmaskig sil ner i en skål eller burk för att ta bort eventuella klumpar. Kyl gärna ner krämen i ett isbad eller kallt vattenbad. Alternativt kyl krämen i kylskåpet i minst 3 timmar eller över natten för att låta den sätta sig ordentligt.
Senaste kommentarer