Finsk kållåda – Rustik och god kålpudding

Vad skiljer det egentligen mellan en finsk kållåda och en svensk kålpudding?
Svaret på frågan är att det är skillnad både på tillvägagångssättet man tillagar rätterna som vilka kryddor man använder.

Första skillnaden
I en finsk kållåda så kokar man kålen, medan i den svenska versionen steker man kålen. Genom att koka kålen får man en mildare kålsmak medan steker man kålen framhäver man det söta i kålen.

Andra skillnaden
Köttfärsen stekt tillsamman med löken och kryddor för den finska versionen. Medan i den svenska versionen brukar man vanligt blanda färsen med lök, ris, ströbröd, mjölk, ägg och kryddor.

Tredje skillnaden
Finska versionen smaksätt med bland annat mejram vilket vi upplever att de flesta svenska receptet inte innehåller.

Fjärde skillnaden
För finska kållådan så blandar man samman kålen med färsen. Den svenska versionen byggs i lager med ett lager av kål i botten, färsblandningen i mitten som sedan toppas med ett kållager på toppen.

Femte skillnaden
Hur man serverar rätterna är olika. Finsk kållåda serveras endast tillsammans med lingonsylt eller rårörda lingon. Svensk kållpudding serveras med kokt potatis, gräddsås/brunsås och lingonsylt eller rårörda lingon.

Vi har självklart recept på en svensk kålpudding om det faller dig mer i smaken än den finska versionen. Klicka här för att komma till receptet.

finsk kållåda
finsk kålpudding eller kållåda
Skriv ut

Finsk kållåda

Finska versionen på kållpudding. Den finska versionen är väldigt rustik.
Måltid Middag
Kök finskt
Keyword finsk husmanskost, finsk kållåda, finsk kålpudding, finsk variant på kålpudding
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 2 timmar
Total tid 2 timmar 30 minuter
Portioner 4 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 5 dl vatten
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 1 dl grötris eller pärlkorn
  • 500 g nötfärs, även fläskfärs eller blandfärs går bra
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 msk torkad mejram
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar
  • 1 ½ msk kinesisk soja
  • 3 msk sirap, ljus eller mörk

Topping

  • smör
  • sirap, ljus eller mörk
  • ströbröd

Till servering

  • lingonsylt eller rårörda lingon

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Koka upp vatten tillsammans med köttbuljongtärning.
  • Strimla kålen.
  • Lägg kålen i det kokande vattnet. Låt koka i ca 20 minuter för sommarkål och ca 30-35 minuter för vinterkål.
  • När det återstår ca 15 minuter av koktiden tillsätt riset i kastrullen och låt koka med.
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i färsen och stek tills den fått färg.
  • Tillsätt löken och stek färsen och löken tills vätskan avdunstat samt att färsen fått färg och löken mjuknat.
  • Krydda färsen med salt, mejram, svartpeppar, vitpeppar och kinesisk soja.
  • Blanda färsen ner i kastrullen med kålen. Tillsätt sirap.
  • Smaka av med mer kryddor och sirap efter smak.
  • Smörj in en ugnsform med smör.
  • Häll i kålblandningen i formen.
  • Toppa kållådan med smörklickar, sirap och ströbröden.
  • Ställ ugnsformen i ugnen i 90 minuter upp till 2 timmar.
  • Om kållådan får för mycket färg täck lådan då med folie.
  • Servera med lingon.
css.php