Knäckig jordgubbspaj
Härlig och god sommarpaj med jordgubbar som är knäckig. I pajsmeten tillsätts brynt smör för att få nötiga toner till pajen. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller varför inte med vispad grädde.
Denna paj gör vi oftast på sommaren när det är säsong för färska jordgubbar. Jordgubbarna blandas med en liten mängd potatismjöl eftersom ibland innehåller vissa jordgubbar mer vätska än andra. Så då är det bättre att vara på den säkra sidan före det osäkra, för man vill ju inte få en vattning paj.
Går pajen att göra på frysta jordgubbar?
Man kan absolut göra denna paj på frysta jordgubbar. Det man ska tänka på är att använda sig av mer potatismjöl på de frysta jordgubbarna jämfört med de färska.
Knäckig jordgubbspaj
Ingredients
- 500 g färska jordgubbar
- ½ – 1 msk potatismjöl
- 150 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 2 ½ dl havregryn
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ tsk bakpulver
- 1 krm salt
- ½ dl ljus sirap
- 1-2 msk mjölk
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
- Skölj, och dela jordgubbarna i mindre bitar.
- Lägg över jordgubbarna i en pajform ca 26 cm i diameter.
- I en bunke blanda samman strösocker, vetemjöl, havregryn, vaniljsocker och bakpulver.
- Smält smöret i en kastrull på hög värme. Fortsätt värma smöret efter att det smält under vispning tills smöret fått gyllenbrun färg och doftar nötigt.
- Häll det brynta smöret över de torra ingredienserna.
- Tillsätt sirap och rör samman.
- Upplevs smeten lite torr tillsätt 1-2 msk mjölk och blanda samman.
- Klicka ut smeten över jordgubbarna.
- Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40-45 minuter.
- Ta ut pajen och låt svalna.
- Servera med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.
Se även dessa härliga pajrecept:
Rabarberpaj med brynt smör och vit choklad
Finsk blåbärspaj
Äppelsmulpaj
Senaste kommentarer