Ost och skinkpaj
Är riktigt gott och en paj som man sällan tröttnar på. Vår ost och skinkpaj går att variera mellan olika skinkor och ostsorter. Du kan använda kokt rimmad skinka, rökt skinka eller kassler. Utgå från vad just du gillar och kan hitta till ett överkomligt pris. Vi brukar köpa hem julskinka efter jul när de säljer ut för ett reducerat pris som vi skär i bitar och fryser in. Passar perfekt som fyllning till ost och skinkpaj.
Gällande ost ta den du föredrar. Vi brukar ta den osten vi har hemma och det kan variera gång till gång vad vi har hemma som: Präst, Gouda, Herrgård, Cheddar, Storsjö, Folke m.m.
Använder man en mild ost som t.ex. Storsjö kan man krydda på äggstanningen ganska så generöst. Men använder man en intensiv och kraftfull ost i smaken som en vällagrad ost, så är det bra att vara lite varsam med vilka kryddor man använder så det inte bir en missmatch med osten.
Ost och skinkpaj
Ingredients
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- ½-1 tsk vitlökspulver
- 125 g kylskåpskallt smör
- 3 msk kallt vatten
Fyllning
- 1 st gul lök
- 350 g skinka (rimmad och kokt, rökt eller kassler)
- 250 g ost valfri sort, som bit eller färdigriven
Äggtanning
- 4 st ägg
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- salt
- svartpeppar
- cayennepeppar
Instructions
Pajdeg
- Blanda samman vetemjöl, salt och vitlökspulver i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig massa. Alternativt kör til len smulig massa med hjälp av köksassistent eller matberedare.
- Tillsätt vatten och blanda tills degen precis går ihop.
- Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
- Sätt ugnen på 225 grader, över och under värme.
- Nagga pajskalet och klä eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
- Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.
Fyllning
- Skala och hacka lök.
- Stek löken med smör i en stekpanna tills den är mjuk och glansig.
- Skär skinkan i mindre bitar.
- Grovriv osten.
Äggstanning
- Vispa upp ägg, mjölk och grädde i en bunke.
- Tillsätt salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Montering
- Fyll pajskalet med lök, skinka och ost. Häll över äggstanningen.
- Ställ pajen i ugnen ca 35 minuter.
- Ta ut och låt pajen svalna en stund innan servering. Detta för att pajen ska hinna sätta sig, så när man skär i pajen så håller bitarna sin form utan att "flyta" ut.
- Servera med valfria tillbehör som t.ex. en god sallad.
Låt dig inspelas av våra andra pajrecept, här nedan kommer några förslag:
Chorizopaj med brieost
Tacopaj med jalapeño
Fajitapaj
Tomatpaj med pesto och mozzarella
Senaste kommentarer