Vannameiräkor med thaibasilika
Asiatisk inspirerad rätt tillsammans med vannameiräkor, thaibasilika, grönsaker och en härlig sås. Supergott och servera gärna denna rätt med jasminris. Rätten är hyfsat enkel att laga det som tar lite tid är förberedelserna med att skära och hacka ingredienserna och blanda samman såsen.

I såsen har vi tamarindpasta, vilket görs på tamarind som är en ärtväxt. Tamarindpasta smakar syrligt men inslag av sötma. Vill man inte köpa hem tamarindpasta kan vi rekommendera att byta ut den mot t.ex. risvinäger så får man in syran på såsen vi vinägern istället för tamarindpasta.

Print

Vannameiräkor med thaibasilika

Härlig räkrätt med thaibasilika och härlig sås.
Receptet räcker till 4-5 portioner.
Course helgmiddag, Middag
Cuisine asiatisk inspirerat, fisk och skaldjur
Keyword vannameiräkor, Vannameiräkor med thaibasilika, vannameiräkor recept, vannameiräkor recept thai, wok med vannameiräkor
Prep Time 25 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 750 g råa vannameiräkor
  • 1 st zucchini
  • 2 st gula paprikor, kan bytas ut mot röd, orange eller grön paprika
  • 1 st gul lök
  • olja till stekning
  • ca 20 st thaibasilkablad

Sås

  • 3 st vitlöksklyftor
  • 4 msk kinesisk soja
  • 4 msk ostronsås
  • 1 msk tamarindpasta (går att byta ut mot risvinäger)
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk maizena
  • ½ dl vatten

Till servering

  • jasminris
  • sesamfrön

Instructions

  • Skär zucchini och paprika i bitar.
  • Skala och skiva löken.
  • Skala och finhacka vitlök.
  • Lägg vitlöken i en skål och tillsätt kinesisks soja, ostronsås, tamarindpasta och sesamolja. Blanda maizenan med vatten och häll ner i skålen. Blanda samman.
    Ställ såsen åt sidan.
  • Hetta upp en panna gärna en wokpanna med olja.
  • Stek räkorna i omgångar i ca 2 minuter. Plocka upp räkorna och ställ åt sidan.
    Räkorna ska ändra färg från gråa till mer rosa. Räkorna behöver inte bli helt genomstekta. De kommer gå klart sen när de ska ner i pannan igen.
  • I samma panna stek zuchinni, paprika och lök i några minuter tills grönsakerna mjukat upp något.
  • Lägg tillbaka räkorna i pannan. Tillsätt thaibasilika och blanda samman.
  • Häll över såsen och blanda samman. Låt puttra i någon minut.
  • Smaka av och justera smakerna med t.ex. salt, soja, ostronsås.
  • Servera med jasminris och sesamfrön.

Sugen på fler asiatiskinspirerade rätter? Kika in dessa:
Asiatisk fläskfärspanna
Lövbiffswok med äggnudlar
Tonfiskbowl

css.php