Blåbärsmuffins – Enkla att baka
Blåbärsmuffins är en klassiker som passar perfekt oavsett säsong. På sommaren kan du använda färska blåbär som du plockat själv, medan frysta bär fungerar lika bra under vintern. Oavsett vad du väljer är blåbärsmuffins en härligt bärig och lätt bakelse som alltid uppskattas av både stora och små.
En annan fördel med blåbärsmuffins är att de är enkla att variera. Du kan till exempel tillsätta en nypa kanel eller vaniljsocker för en extra smakdimension.
Muffins är dessutom ett perfekt bakverk att frysa in och ha redo för spontana fikastunder. De tinar snabbt och smakar nästan lika gott som nybakade. Ett tips är att frysa in dem direkt efter att de har svalnat, så behåller de sin saftighet och fräschör.
För att lyckas med dina blåbärsmuffins tänk på att:
- Vispning av ägg och socker: Se till att vispa ägg och socker tillräckligt länge. Det ska bli en tjock, ljus och fluffig smet. Detta bidrar till att göra muffinsen extra lätta och luftiga.
- Blåbärens hantering: Om du använder frysta blåbär, rulla dem i lite potatismjöl innan du vänder ner dem i smeten. Detta hjälper till att förhindra att de sjunker till botten och att färga smeten för mycket.
- Jämn gräddning: För att säkerställa att alla muffins blir jämnt gräddade, se till att fördela smeten lika i alla formar. Använd gärna en muffinsplåt för bästa resultat.
Njut av dina härliga blåbärsmuffins!
Se även några av våra andra goda recept med blåbär:
Finsk blåbärspaj
Enkel blåbärskaka
Blåbärscheesecake
Blåbärspaj
Blåbärsmuffins som är lätta att baka
Ingredients
- 50 g smör
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 ½ dl mjölk
- 1-2 tsk frysta eller färska blåbär till varje muffins
- ½-1 msk potatismjöl
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme.
- Klä en muffinsplåt med muffinsformar av medium storlek.
- Smält smöret och ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker tills det blir riktigt vitt och pösigt, ca 5 minuter.
- I en separat bunke blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
- Tillsätt smöret och mjölken i ägg- och sockersmeten.
- Sikta ner de torra ingredienserna ner i ägg- och sockersmeten.
- Vänd ihop till en slät smet med hjälp av slickepott. Se till att inga mjölfickor finns kvar i smeten.
- Fyll muffinsformarna till 3/4 med smet. Använd gärna en glasskopa för att fylla formarna.
- Vänd blåbären med potatismjöl.
- Fördela 1-2 tsk blåbär i varje muffinsform.
- Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 18-20 minuter.
Senaste kommentarer