Långfranska
En riktigt god långfranska. Vi kryddar vår långfranska med brödkryddor för att ge brödet mer smak. Vill man inte ha brödkryddor går det bra att utesluta.
Det här brödet fungerar bra till frukost, mellanmål eller som bröd till middagen. Ett mångsidigt bröd helt enkelt.
Sugen på fler bröd recept? Kolla in de här.
Långfranska
Gott bröd som passar till frukost och som tillbehör till maten. I detta recept kryddas brädet med brödkryddor men vill man kan man utesluta brödkryddorna.
Portioner 2 st limpor
Ingredienser
- 50 g jäst
- 50 g smör
- 2 ½ dl vatten
- 2 ½ dl mjölk
- 2 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 2 msk brödkryddor
- 660 g vetemjöl (ca 11 dl)
- vatten till pensling
Instruktioner
- Smula jästen ner i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull. När smöret smält tillsätt vatten och mjölk. Värm till fingervarmt (37 grader).
- Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen löst upp.
- Tillsätt salt, socker och brödkryddor.
- Tillsätt mjölet och arbeta degen i köksmaskin tills degen släpper bunkens kanter. Hur lång tid detta tar beror på vilken och hur kraftfull maskin man har. Börja med 10 minuter, behöver degen knådas mer så knåda på tills den känns elastisk och smidig. Knådas degen för hand? Knåda då minst 20 minuter.
- Täck över degen med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bord. Knåda degen smidig.
- Dela degen i två delar och forma till två limpor. Lägg över limporna på en plåt med bakplåtspapper.
- Täck över med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Över och undervärme.
- Pensla bröden med vatten.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
- Ta ut brödet och låt svalna.
- Brädet går bra att frysa in.
Hej!
Jag hittade till er hemsida när jag letade recept på långfranska och vilken fullträff det blev!
Jättegoda bröd!! Kommer att bakas ofta.