Finska munkgrisar
Finska munkgrisar Det finns något alldeles särskilt med doften av nyfriterade munkgrisar som sprider sig i köket speciellt under våren. Jag personligen förknippar just våren med munkar. Eftersom det är tradition att servera munkar kring valborg och 1 maj i Finland....
Karelska piroger
Karelska piroger Om det är något jag (Elina) tycker man ska prova från det finska köket så är det just karelska piroger. Här kommer ett recept på hur du gör dina egna piroger från grunden. Till detta recept finns det även en tillhörande Youtubevideo där jag går igenom...
Knådfria enkla baguetter
Knådfria enkla baguetter De här bröden är riktigt enkla att göra och kräver ingen knådning. Man behöver inte ens göra plats i kylen för den långa jäsningen då detta recept endast görs på 5 gram jäst. Bröddegen ska stå och jäsa i rumstemperatur i 10-12 timmar. Det här...
Kalljästa rågsiktsfrallor
Kalljästa rågsiktsfrallor Enkla rågsiktsfrallor som får kalljäsa i kylskåpet mellan 8-12 timmar. Skulle degen få jäsa mer än 12 timmar så är det inte hela värden. Det går bra det med. Smeten är enkel att röra ihop och sen är det bara täcka över bunken och ställa i...
Kardemummabullar med vaniljkräm
Kardemummabullar med vaniljkräm En av mina favoritbullar att baka för de är så himla goda. Bullarna går bra att frysa in även med vaniljkrämen. Receptet för vår vaniljkräm hittar du här. Några läsvärda tips och kunskaper för att förbättra ditt bullbak oavsett vilka...
Fyllning till semlor
Fyllning till semlorI detta inlägg finner du tre olika fyllningar till semlor. Klassisk mandelmassa, rostad mandelmassa och klassisk finsk fyllning till semla. Sugen på att baka egna semmelbullar? Kika in i detta recept på våra släta bullar. Klicka här för att komma...
Släta bullar
Släta bullar (semmebullar)Härliga släta bullar som är perfekta till att göra semlor på. Här nedan följer läsvärda tips och kunskaper för att förbättra ditt bullbak oavsett vilka bullar du än väljer att baka! Väg dina ingredienser för bäst resultat! För att få...
Nattjästa dinkelfrallor
Nattjästa dinkelfrallor De här nattjästa dinkelfrallorna är våra nya favorit frukostbröd. De är riktigt smidiga att göra. Bara blanda samman alla ingredienser på kvällen och ställa i kylen. På morgonen tar man fram bunken och delar bröddegen i 10-12 st bitar och...
Saffransbullar med vanilj
Saffransbullar med vanilj Saffransbullar med vanilj är så gott. De här är perfekta att baka om man är sugen på saffransbullar innan jul men inte riktigt redo att baka lussekatter. Vi brukar oftast inleda saffransbaket i november med just dessa saffransbullar med...
Fluffiga ostfrallor
Fluffiga ostfrallor Hur får man till ostfrallorna så de blir härligt mjuka och fluffiga? För att lyckas med detta är det bra att kunna grunderna inom bakning samt att man har lite koll på olika tekniker man kan använda sig av när man bakar. Till detta inlägg har jag...
Tekakor med grahamsmjöl
Tekakor med grahamsmjölTekakor är en stor favorit här hemma. De här tekakorna innehåller grahamsmjöl för att få en mer grov tekaka. Den är fortfarande luftig och hög som en tekaka ska vara. Vi gillar när bröd innehåller fullkorn för det ger en mer mättnadskänsla och...
Havrescones
Havrescones Enkla och goda havrescones. Perfekt till helgfrukosten. Servera med smör, ost och gärna marmelad eller helt enkelt med dina favorit pålägg. De här sconesen är enkla att göra. Bara lägga alla ingredienser i en bunke och blanda samman. Degen är kladdig och...
Ostfrallor med rågmjöl
Ostfrallor med rågmjöl De ostfrallor som vi oftast har ätit och som man kan köpa i butik är oftast gjord på vetemjöl. Visst är både de vanliga som man bakar med vetemjöl och de man köper i butik goda och luftiga. Men frågan är går det att göra en mer grövre fralla som...
Grahamsbullar
Grahamsbullar Bröd med graham är så gott. De här bröden är enkla att baka också vilket är ett stort plus. Vi har mer och mer börjat baka vårt egna bröd. Mestadels för det är kul och sen för att hembakat bröd är det godaste brödet. I det här brödreceptet använder vi...
Engelska scones
Engelska scones Det som skiljer engelska scones mot de svenska är att de engelska stansas ut med kakmått samt att i England använder man så kallat kakmjöl som är ett fint vetemjöl med bakpulver i. I vårt recept använder vi vanligt mjöl men tillsätter bakpulver....
Rostbröd med havre
Rostbröd med havre Ett gott rostbröd som blir riktigt gott när det rostas. Det här brödet kan både göras med fiber havregryn och vanliga havregryn. Vi har provbakat med båda och resultatet blir bra med båda havregrynssorterna. Knådning Den här degen ska knådas länge...
Semlor med rostad mandelmassa
Semlor med rostad mandelmassa Semlor är roliga att baka och gott blir det också. De här semlorna fyller vi med en egengjord rostad mandelmassa. Mandlarna rostar vi i ugnen för att få en härlig rostad och nötig ton. Den hemgjorda mandelmassan smakar inte alls som köpt...
Nattjästa saffransfrallor
Nattjästa saffransfrallor Enkla och härliga bröd med smak av saffran. Bröden förbereds kvällen innan och på morgonens gräddas de i ugnen. Gott enkelt bröd som passar perfekt till adventsfrukosten. https://youtu.be/MR1O813yr68?si=pNmWdMvbR5pQKUUX Nattjästa saffransbröd...
Bagel
BagelsEtt mycket gott bröd som både kokas och gräddas i ugn. I USA är brödet vanligt, det äts både till frukost och lunch. Påläggen kan varieras och det är bara fantasin som sätter gränser. Även toppingen kan varieras allt från sesamfrön i olika färger, vallmofrön,...
Nattjästa rågfrallor
Nattjästa rågfrallor Enkla nattjästa rågfrallor där alla ingredienser endast rörs ihop. Jäsningen sker i kylen över natten och på morgonen gräddas brödet. Färskt bröd till frukost är verkligen frukostlyx. Nattjästa rågfrallor De här nattjästa rågfrallorna rör du ihop...
Brytbröd
Brytbröd Vårt recept på det godaste och fluffigaste brytbrödet. Det här brödet är fluffigt och mjuk som en kudde med härlig smak. Detta bröd passar perfekt till middagsbjudningar, kräftskivan och på buffén. För att få den perfekta konsistensen på brödet rekommenderar...
Pitbröd
Pitabröd Hembakat pitabröd tycker vi är mycket godare än de man köper i butik. Oftast tycker vi att pitabröden man köper i butik är alldeles för små, svåra att fylla och torra så de enkelt går sönder. Med detta recept kommer man få större pitabröd som har god smak och...
Rabarberbullar
Rabarberbullar Goda sommarbullar som fylls med en rabarbersylt. Bullarna i detta recept har vi fyllt med våran rabarbersylt med jordgubbar. Vill man inte koka sin egen sylt går det bra att använda köpt sylt. Klicka här för att komma till vårt sylt recept....
Rostbröd med rågmjöl
Rostbröd med rågmjöl Riktigt gott rostbröd som blir perfekt när man rostar det i brödrosten. Detta bröd innehåller finmalet rågmjöl. Vi personligen gillar rostbröd som är lite grövre än det bröd som endast är gjort på vetemjöl. Ett grövre mjöl som rågmjöl ger både fin...
Langos
Langos Langos äter vi oftast på marknad för att det är så gott. Men att göra langos hemma är inte så svårt. Det tar lite tid då degen ska jäsa och det tar en bra stund att fritera. Men riktigt gott blir det! Vi gillar att ha extra mycket potatis i vår langosdeg. Den...
Ostmunkar
Ostmunkar Munkar med ost och de är riktigt goda. Oftast äter man söta munkar men att göra munkar med smaker som inte är söta går toppen bra det också. Dessa ostmunkar är ett bevis på det. Skillnaden är att munkdegen innehåller ost och mindre socker. Ostmunkar Munkar...
Frallor med kvarg
Frallor med kvargEnkla och goda bröd som innehåller kvarg och havregryn. De här blir luftiga och mjuka. Passar perfekt till frukost och mellanmål. Frallor med kvarg Luftiga och mjuka. Passar perfekt till frukost och mellanmål. 50 g jäst 50 g smör 2 ½ dl mjölk 1 ½ dl...
Småfranska
Småfranska Enkla och riktigt goda småfranska.Perfekta frukostmackan, till soppan eller som ett gott hembakat mellanmål. Småfranska Enkla och riktigt goda smörfrallor 25 g jäst 75 g smör 3 dl mjölk 1 st ägg 1 tsk salt 2 msk strösocker 550 (ca 8 ½ dl) g vetemjöl...
Tekakor med rågmjöl
Tekakor med rågmjöl Tekakor är ju riktigt gott! Det är ett av våra favoritbröd som vi älskar att äta med endast smör och ost på. Riktigt goda blir de också om man blanda ner rågmjöl, de blir mer matigare och mättande. Önskar du ett recept på tekakor utan rågmjöl?...
Saffransbullar med apelsin och vanilj
Riktigt goda saffransbullar med apelsin och vanilj. Saffran och apelsin är en bra kombination eftersom smakerna gifter sig väl med varandra. Saffransbullar med apelsin och vanilj Riktigt goda saffransbullar med apelsin och vanilj. Goda smaker som fungerar bra...